COOLTURA Cel mai mare scriitor portughez în viață, António Lobo Antunes, este invitatul de onoare al Festivalului Internațional de Poezie

António Lobo Antunes și-a lansat la București un roman născut parțial din experiența lui de luptă contra cancerului - "Pe râurile ce duc...". Antunes și-a construit un stil propriu prin spargerea intrigii tradiționale în favoarea vocilor interioare.

18 Mai 2018, 18:36 |
Antonio Lobo Antunes, la București
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

António Lobo Antunes a fost de mai multe ori în România. În 2003 a primit Premiul Internațional "Ovidius", la Constanța. E provocator, ludic. Spune, de pildă: "Sunt incapabil să vorbesc despre mine și despre cărțile mele. Nu le-am citit, doar le-am scris".

António Lobo Antunes: "N-am nicio certitudine. Nu sunt apostolul a nimic, nici măcar al meu".

António Lobo Antunes a scris peste 30 de romane și povestiri. Prima trilogie care l-a impus, formată din romanele "Memorie de elefant", "Sărutul lui Iuda" și "Cunoașterea Infernului", vorbește despre experiența traumatizantă a războiului prin care a trecut în anii '70. Atunci a fost înrolat ca medic militar în războiul colonial din Angola. Întors de pe front, a profest ca medic psihiatru până în '85, când s-a dedicat exclusiv scrisului..

"Probabil că literatura, cărţile sunt o formă de a eluda moartea. (…) Dar mai întâi nu ştiu ce e moartea, n-am trăit-o. Am văzut un pic moartea în timpul razboiului. E ciudat. Oare eu am fost acolo şi-am facut lucrurile acelea? Pentru că într-o situaţie extremă, reacţionezi într-o manieră neobişnuită pentru tine însuţi".

"Pe râurile ce duc...", cartea proaspăt tradusă în românește, se construiește pe parcursul a 15 zile de spitalizare. Domnul Antunes e bolnavul, bărbatul însingurat care trebuie să se refugieze din fața morții.

Câteva dintre romanele cele mai frumoase ale lui Antonio Lobo Antunes sunt  "Ordinea naturală a lucrurilor", "Manualul inchizitorilor", "Moartea lui Carlos Gardel".

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI