COOLTURA Bugetele pentru instituțiile de cultură din subordinea Capitalei sunt mai mici anul acesta. În premieră, negocierile managerilor culturali sunt publice

24 aprilie 2021, 15:51

Anul acesta, sunt mai puțini bani pentru cultură în Capitală.

Manageri de teatre, muzee, centre culturale din subordinea primăriei au avut mai multe runde de negocieri cu primarul, cu membrii comisiilor economică și de cultură. Discuțiile sunt înregistrate și arhivate pe site-ul primăriei, așa că oricine poate vedea cum se cheltuiesc banii publici.

O problemă ar fi multele chirii plătite pentru depozite sau spații de joc în cazul unor teatre. Sunt sedii degradate, care nu se știe când vor intra în reparații.

În acest buget de austeritate, măcar o veste bună vine pentru Teatrul „Ion Creangă”, care e pe drumuri de 12 ani, de când durează reparațiile sălii din Piața Amzei.

Primăria și-a propus să asigure bani pentru funcționarea instituțiilor sale de cultură și admite că nu sunt prea mulți pentru proiecte și evenimente artistice.

Unii manageri atrag atenția însă că nu au destule fonduri pentru necesitați de bază, ca paza și protejarea obiectelor de patrimoniu. Este cazul Muzeului Literaturii din Capitală.

La Muzeul Municipiului București, bugetul e centrat tot pe protejarea și securizarea patrimoniului, iar managerul face eforturi pentru acoperirea cheltuielilor.

Pentru prima dată, Primăria Capitalei alocă 5 milioane de lei pentru sectorul cultural independent, pentru proiecte derulate prin ARCUB. E prea puțin, spun independenții, care au trimis petiții și mesaje consilierilor generali ca să pledeze cauza acestui sector.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite