COOLTURA Bugetele pentru instituțiile de cultură din subordinea Capitalei sunt mai mici anul acesta. În premieră, negocierile managerilor culturali sunt publice

Pentru prima dată în istoria post-decembristă a Capitalei, sunt publice pe site-ul primăriei discuțiile și negocierile managerilor culturali pentru finanțări. Nemulțumiri au venit din partea sectorului independent, care, pentru prima dată a primit bani pentru proiecte - prea puțini însă, după cum spun independenții - și din partea unor manageri, care atrag atenția că nu au destule fonduri pentru funcționarea de bază și pentru protejarea patrimoniului.

24 Aprilie 2021, 15:51 |
Bugete de austeritate pentru instituțiile de cultură din Capitală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Anul acesta, sunt mai puțini bani pentru cultură în Capitală.

Manageri de teatre, muzee, centre culturale din subordinea primăriei au avut mai multe runde de negocieri cu primarul, cu membrii comisiilor economică și de cultură. Discuțiile sunt înregistrate și arhivate pe site-ul primăriei, așa că oricine poate vedea cum se cheltuiesc banii publici.

O problemă ar fi multele chirii plătite pentru depozite sau spații de joc în cazul unor teatre. Sunt sedii degradate, care nu se știe când vor intra în reparații.

În acest buget de austeritate, măcar o veste bună vine pentru Teatrul "Ion Creangă", care e pe drumuri de 12 ani, de când durează reparațiile sălii din Piața Amzei.

Primăria și-a propus să asigure bani pentru funcționarea instituțiilor sale de cultură și admite că nu sunt prea mulți pentru proiecte și evenimente artistice.

Unii manageri atrag atenția însă că nu au destule fonduri pentru necesitați de bază, ca paza și protejarea obiectelor de patrimoniu. Este cazul Muzeului Literaturii din Capitală.

La Muzeul Municipiului București, bugetul e centrat tot pe protejarea și securizarea patrimoniului, iar managerul face eforturi pentru acoperirea cheltuielilor.

Pentru prima dată, Primăria Capitalei alocă 5 milioane de lei pentru sectorul cultural independent, pentru proiecte derulate prin ARCUB. E prea puțin, spun independenții, care au trimis petiții și mesaje consilierilor generali ca să pledeze cauza acestui sector.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI