COOLTURA Atelier de benzi desenate destinat liceenilor, susținut la "Noaptea ideilor" de renumitul autor al genului Christophe Bec

Cum se explică absenţa unei culturi a benzii desenate în România? Christophe Bec, autor de benzi desenate binecunoscut în Franța, o pune pe seama deficitului de publicaţii de gen. El a venit la Bucureşti pentru "Noaptea ideilor", organizată de Institutul Francez, şi a ținut un atelier pentru liceeni.

04 Februarie 2020, 17:35 (actualizat 04 Februarie 2020, 17:44) |
COOLTURA Christophe Bec, pledoarie pentru banda desenată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În România, când spui "bandă desenată", gândul îi duce încă pe mulți la un gen adresat copiilor. Este sigur și "meritul" celebrelor personaje Pif sau Rahan.

"Pif" era printre puținele reviste occidentale acceptate la noi înainte de '89, pentru că era editată de Partidul Comunist Francez. Dar în țările unde benzile desenate au o importantă tradiție, precum Belgia, Franța, SUA sau Japonia, această artă se adresează tot mai mult unui public foarte larg.

Christophe Bec: "Benzile desenate sunt un mediu unic. Ceea ce putem spune prin banda desenată nu putem face prin literatură sau cinema. Au o specificitate aparte, sunt o artă aparte. Astăzi, în Franţa, există o diveristate enormă de benzi desenate. Se tipăresc aproximativ 5.000 de benzi desenate, din toate genurile. Sunt pentru tineri, dar si pentru adulţi, sunt aubiografice sau jurnalistice".

Christophe Bec este unul dintre autorii binecunoscuți, scenarist și desenator. Are peste 120 de albume publicate.

"Benzile mele desenate sunt de aventuri, SF, de anticipaţie. Este un fel de a pune o lupă măritoare pe care o pun pe subiectele actuale - ecologia, la care ţin foarte mult.
Este un mijloc amuzant de a vorbi despre subiecte importante
", spune el.

Banda desenată combină textul cu imaginea. Nu trebuie să existe redundanță între cele două. Secvențialitatea imaginilor creează un joc narativ specific, diferit de cinema sau de literatură, dar care poate avea  un impact la fel de puternic ca acestea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI