COOLTURA Actorul Mugur Arvunescu lansează cartea „Au pus cătuşe florilor”, dedicată spectacolului care a marcat teatrul românesc

3 decembrie 2021, 17:44

La 30 de ani de la premiera cu „…Au pus cătuşe florilor…” de Fernando Arrabal, în regia Alexander Hausvater la Odeon, legendarul spectacol e evocat într-o carte de actorul Mugur Arvunescu, care-a făcut parte din distribuţie.

După o revoluţie sângeroasă şi o perioadă neagră a mineriadelor, strada cu tumultul ei părea mai interesantă decât scena. În acest context, regizorul Alexandr Hausvater, care avea cetăţenie canadiană şi rădăcini româneşti, vine în ţară şi face un spectacol curajos, alegând un text care rezona cu istoria recentă a românilor.

Actorul Mugur Arvunescu: A, a fost fabulos! A fost, probabil, revoluţia reuşită a teatrului românesc. A fost un spectacol care a însemnat şi o definire a altor mijloace artistice, totul era mult mai crud, mult mai direct, aproape fără ca să mai existe conştientul pe care noi îl avem de fiecare dată. Deci, subconştientul era forţa care ne arunca şi ne trecea peste toate obstacolele.

Alexander Hausvater: Era un tur de forţă, erau alte timpuri, şi, cel mai important, acesta este un spectacol, probabil singurul spectacol revoluţie.

Mugur Arvunescu: Mie mi-a revenit povestea cu torţionarii şi cu paza închisorii şi cu discursurile conducătorilor care semănau foarte mult cu ceea ce se întâmpla în stradă. Chiar am introdus o replică foarte iubită la ora aceea de noua conducere, un om dintre noi, cu noi, pentru noi.

Hausvater: Actorii erau într-o mirare totală, de la început până la sfârşit, se lucra 10 până la 12 ore. Am descoperit aici sus o sală în care lucram, făceam exerciţii, era o întâlnire de viaţă. Actorii mi-au devenit prieteni, şi schimbarea, evoluţia acestui spectacol era evoluţia actorilor ca oameni, au devenit oameni mai maturi, mai profunzi, şi legaţi, totalmente, unul de altul.

Actriţa Adriana Trandafir: A fost cea mai formidabilă experienţă teatrală din viaţa mea,

Atât de mari au fost ecourile acestui spectacol şi cererea de bilete încât la o reprezentaţie s-a ajuns la o adevărată bătălie în faţa teatrului între cei 500-600 de oameni care se îmbulzeau la intrare. Au pus cătuşe florilor începea de la uşa teatrului şi era destul de agresiv cu spectatorii, care deveneau parte din poveste.

Alexander Hausvater: Nu era public în spectacolul ăsta, oamenii erau duşi pe cârcă, în întuneric, oamenii erau martori, participanţi, nu erau public, publicul implică pasivitate. Vii la teatru şi aplauzi. Lumea ieşea pe burtă, doamne în rochii mari, era o sirenă, aşa că era o teroare totală. După, nu se aplauda, pentru că nu lăsam aplauzele.

Adriana Trandafir: Şi acum merg pe stradă şi mai sunt oameni care îmi spun ştii că m-ai luat şi m-ai aruncat în ghimpi acolo, în plasa de sârmă şi a fost un şoc pentru publicul spectator român.

„…Au pus cătuşe florilor…” a luat mai multe premii. Tot freamătul stârnit de acest spectacol şi amprenta lăsată ne arată că a fost un moment care a revoluţioat teatrul românesc.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă