COOLTURA. Se deschide sezonul cultural România-Franța, la București. Expoziție dedicată fotografului și cineastului Eli Lotar, fiul lui Tudor Arghezi

După ce francezii s-au bucurat în ultimele luni să descopere arta românească, a venit timpul ca accentul să se mute la noi în țară. Trei mari expoziții se deschid vineri la București. Una dintre ele, la Muzeul Colecțiilor din Capitala, îi e dedicată fotografului și cineastului Eli Lotar, fiul lui Tudor Arghezi.

18 Aprilie 2019, 14:20 (actualizat 18 Aprilie 2019, 15:09) |
Eli Lotar, fiul ascuns al lui Tudor Arghezi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un personaj implicat în avangarda anilor 30 in Franța, care-a colaborat cu Louis Bunuel, cu Giacometti, si despre care stim prea putine lucruri. Expozitia e coprodusa de centrul Pompidou, Jeu de Pomme si Muzeul Literaturii.

Eli Lotar, Eliazar Lotar Teodorescu e primul fiu al lui Arghezi, născut dintr-o relație pe care-a avut-o pe când era călugar la mănăstirea Cernica.

Iubita, profesoara Constanta Zissu, a plecat la Paris să născă, departe de bârfe, Arghezi a urmat-o, iar cei trei au rămas în Franța și Elveția câțiva ani, după care au revenit în țară.

La doar 19 ani fiul lui Tudor Arghezi decide să-și ia soarta în propriile mâini și se întoarce la Paris, cu gândul să ajungă vedeta de cinema. Așa începe Eli Lotar să lucreze ca fotograf, ca un fel de pregătire pentru film.

Învață fotografie ca să înțeleagă cinema-ul. Suntem pe vremea filmului mut. Pentru el, să se ocupe de cadre e o pregătire. Cinematografia înseamnă pentru el imagine, o comunicare pur vizuală.  Deci fotografia e un instrument ca să înțelegă care sunt cele mai frumoase cadre.

Fotografia o învață de la iubita lui, Germaine Krull. Ajunge astfel in inima avangardei, publică fotografii și reportaje în revistele vremii.

E evident angajamentul lui social, dacă ne gândim la pozele făcute în abatoare, și mai târziu, la filmele despre condițiile grele de muncă ale lucrătorilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI