COOLTURA | Valentina Rusu-Ciobanu, prima expoziție în România, la Palatul Suțu

La Palatul Suțu din Capitală vedem prima expoziție personală organizată în România a celei mai importante pictorițe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu. Artista a împlinit de curând 100 de ani. Pentru publicul din România, picturile și forța ei artistică sunt o adevărată descoperire.

14 Noiembrie 2020, 16:55 (actualizat 19 Noiembrie 2020, 16:14) |
Expozitie Valentina Rusu Ciobanu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Zeci de lucrări din atelierul de la Chișinau al Valentinei Rusu Ciobanu au fost aduse la București pentru această mare expoziție care-i este dedicată.

În România, artista a mai fost prezentă doar în 2 expoziții de grup în 1975 și-n 2009.

Valentina Rusu Ciobanu și-a început studiile la școala de arte din Chișinau, unde în 1940 a fost eleva lui Auguste Baillayre.

În anii războiului a studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa profesorului Jean Cosmovici, asistent fiindu-i Corneliu Baba.

Sculptura și modelajul artistic i le-a predat Ion Irimescu.

Când trupele sovietice au intrat pe teritoriul României, artista a trebuit să se întoarcă la Chișinău, unde și-a continuat formarea sub îndrumarea rusului Ivan Hazov.

În pofida intedicțiilor din timpul comunismului, albumele de artă occidentală pătrundeau în marile orașe sovietice. Valentina Rusu Ciobanu a fost mereu la curent cu modele și mișcările artistice din Vest, pe care le-a integrat în propriul ei metabolism creator.

Iată de pildă Autoportret în ochelari din 1974, considerată cea mai fotorealistă lucrare a pictoriței.

Dincolo de pictură, în cazul Valentinei Rusu Ciobanu vorbim și despre forța de iradiere a ei și a familiei sale în comunitatea artistică. A fost căsătorită cu Glebus Sainciuc, sculptor, pictor și genial creator de măști, iar casa lor a fost un adevarat centru al efervescentei scene culturale din Chișinăul sovietic.

Visul Valentinei Rusu Ciobanu e ca această casă, în care își păstrează cea mai mare parte a tablorilor create de-a lungul timpului, să devină muzeu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI