COOLTURA | „Transalpina – Drumul Regilor” a deschis ASTRA FILM FESTIVAL, festivalul internaţional de film documentar

19 octombrie 2018, 19:33

„Transalpina – Drumul Regilor”, în regia lui Dumitru Budrală, un omagiu adus celor 100 de ani de când România e stat modern.

Filmul e o incursiune în istoria mai puțin cunoscută a Transalpinei. E o călătorie pe Drumul Regilor, de la daci și romani până la Regele Carol al II-lea, în timpul căruia drumul a fost modernizat prima dată.

Cele aproape 130 de filme proiectate, din care 17 sunt românești,  au fost alese ca să provoace publicul și să-i dea de gândit. Au teme sensibile, vorbesc despre lucruri care ne afectează direct, de la politică, la familie.

Un exemplu e documentarul lui  Vitaly Mansky, „Martorii lui Putin”, premiat la Festivalul de la Karlovy Vary. Tratează momentul venirii la putere a președintelui rus. Imagini de arhivă inedite sunt folosite în premieră în acest film.

Multi-premiatul „Solving My Mother” (Mama mea, o ecuație), al letonei Ieva Ozolina, care vorbește despre puterea uneori distrugătoare a dragostei de mamă, a impresionat publicul.

Juriul are nume sonore în componență. Printre acestea, Cristi Puiu, Alexandru Solomon, Vintilă Mihăilescu, Emil Hureazeanu, Cristian Tudor Popescu.

Premiile acordate ajung la peste 25.000 de euro.

Festivalul Astra are și proiecții speciale pentru copii. Anul acesta, s-a atins un record de audiență – peste 25.000 de bilete vândute pentru  secțiunea Junior.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite