COOLTURA - "Restaurarea picturilor vechilor maeștri”. Expoziție cu tablouri readuse la viață de specialiştii laboratorului de restaurare din Muzeul Naţional de Artă

Specialiştii din cadrul laboratorului de restaurare a picturii din Muzeul Naţional de Artă au ieşit la rampă. Au deschis o expoziţie în care devolează puţin din munca lor. Vedem 18 lucrări importante din pictura europeană care au fost readuse la viaţă. Urmărim procesul de restaurare documentat cu analize şi fotografii, înainte şi după.

27 Iulie 2018, 19:30 (actualizat 27 Iulie 2018, 19:37) |
COOLTURA - Din laboratorul de restaurare de la MNAR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prima expoziție a laboratorului de restaurare a picturii de șevalet de la Muzeul Național de Artă.

Sunt 7 specialiști care au grijă să țină în viață tablouri vechi de secole, deteriorate între timp.

Fie au culori îmbătrânite, fie au suferit de pe urma loviturilor la transport sau a schimbărilor bruște de temperatură și umezeală.

Efectele restaurării sunt spectaculoase.

Paradoxal, picturile vechi de sute de ani rezistă mai bine decât cele mai recente.

Interesantă e și o privire asupra picturii românești , care e destul de tânără. Marii noștri maeștri foloseau materiale destul de bune, potrivit specialiștilor.

Restaurarea tablourilor, făcută multă vreme de pictori, are astăzi un cod și principii clare. Unul ar fi compatibilitatea materialelor, altul reversibilitatea. Cu alte cuvinte, orice intervenție făcută pe un tablou să poată fi îndepărtată în viitor de alți resturatori, pentru o viață cât mai lungă a picturii.

Și mai este ceva de spus despre munca restauratorilor: uneori sunt adevăraţi detectivi. Fac şi cercetare, descoperă o semnătură, elemente noi, surprinzătoare, care pot schimba biografia unui tablou.

Pasiune au, şi-ar dori şi aparatură mai performantă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI