COOLTURA | Nevoia unui bilanț al comunismului. Eseistul Thierry Wolton: Viitorul va depinde de felul în care facem analiza trecutului

La București a conferențiat jurnalistul și eseistul francez Thierry Wolton, autorul unei lucrări monumentale, de referință, "O istorie mondială a comunismului", de peste 3.600 de pagini, în curs de traducere și în românește.

02 Martie 2018, 20:47 |
Nevoia unui bilanț al comunismului, cu eseistul francez T. Wolton, la COOLTURA
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Decupajul e foarte sugestiv.

Primul volum se cheama "Călăii", al doilea "Victimele", al treilea "Complicii".

În prezent, spune el, în lume mai sunt 6 țări comuniste: China, Coreea de Nord, Vietnam, Laos, Cuba și Eritreea.

Cum China are peste un miliard de locuitori, înseamnă că aproape un sfert din umanitate trăiește încă în regim comunist.

"E bine c-am reuşit să supravieţuim unui secol XX teribil. Au fost două războaie mondiale, regimuri totalitare... Plecăciune omului! Din păcate, e în natura umană să nu facă bilanţuri, să nu tragă învăţăminte din ceea ce s-a întâmplat. Asta nu înseamnă că o să cadă în aceleaşi capcane. Doar omul poate să fie uneori cam inocent, poate să uite, de asemenea. E foarte omenesc să vrei să uiţi nenorocirile", subliniază Wolton.

"Problema e că n-am făcut un bilanţ al comunismului. În mare ştim că e ceva rău, dar până la ce punct, care-au fost complicităţile (…) Deci această reflecţie n-a fost făcută, care e foarte necesară, mai mult, e obligatorie pentru umanitate! Nu numai pentru memoria victimelor, ci pentru umanitate, ca să avanseze pe calea libertăţii. Câtă vreme acest lucru nu se va face într-un fel conştient şi aprofundat, putem să cădem în alte piedici întinse de regimuri sau tentaţii care speculează slăbiciunile umane, care sunt numeroase. Nu pot să spun mai mult, pentru că nu pot să prezic viitorul. Dar acest viitor va depinde de felul în care facem analiza trecutului. Şi deocamdată această analiză n-a fost făcută", conchide eseistul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI