Cooltura | Celebrul artist plastic Mike Nelson a venit la București cu un mesaj despre "capcanele istoriei"

Un artist plastic din elita mondială, britanicul Mike Nelson, expune în aceste zile la București. A selectat mulaje din ghips găsite la Combinatul Fondului Plastic şi a creat o "capcană a istoriei", la Sandwich Gallery.

13 Octombrie 2017, 23:36 (actualizat 13 Octombrie 2017, 23:50) | Mihaela Carpea |
Artistul Mike Nelson la Sandwich Gallery
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De două ori nominalizat la prestigiosul premiu Turner și reprezentant al Marii Britanii la Bienala de Artă de la Veneția în 2011, Mike Nelson a venit să revadă orașul în care a petrecut câteva luni ca artist în rezidență. A fost invitat să descopere spațiul creat de câțiva tineri la Combinatul Fondului Plastic - Sandwich Gallery.

Mike Nelson: "E un spațiu mic și ciudat. Când l-am văzut, m-am gândit la lucrările lui Gordon Matta-Clark, un artist american care a lucrat la sfârșitul anilor '60, începutul anilor '70,  când a folosit trotuarele și non-spațiile dintre clădiri".

Mike Nelson a avut mână liberă să intervină asupra spațiului pornind de la mulajele cu figuri istorice uitate în Combinatul Fondului Plastic.

"Asta mi s-a părut interesant, pentru că într-un fel abundă de istorie, nu doar aici, pentru locul acesta, al producției obiectelor, dar pentru oraș și pentru întreaga Românie. Așa a venit ideea de a construi această... cum să-i spun... aproape o capcană, o cușcă, un vacuum dintre cele două clădiri. De ce am construit astfel? Într-o mare măsură este o continuare a șopronului, a galeriei Sandwich, secțiunea continuă aproape ca un val, reflectând o renaștere încrucișată, proiectând mereu umbre între lumină și întuneric. Sunt sigur că multe dintre aceste personaje reflectă elemente ale nașterii. Mai mult spre întuneric, cred", explică Mike Nelson."Vizual, obiectele par că plutesc în structură și asta produce un efect aproape fantomatic".

"Pe noi ne-a impresionat că nu a tratat în niciun fel cu mai puțină seriozitate sau nu a oferit mai puțină importanță acestui spațiu decât ar fi făcut pentru Tate sau pentru Bienala de la Veneția", subliniază Daniela Pălimariu, co-fondator al Sandwich Gallery.

Mike Nelson: "Cred că e bună această comunicare între generații, între țări diferite, cred că e un lucru bun și pentru ei și pentru mine să facem această conexiune (...) Am dus o viață itinerantă, locuind în locuri diferite pentru anumite perioade de timp. Această perioadă de 3 luni pe care am petrecut-o aici în 1996 a fost un mod de a începe acea viață. Și munca pe care am depus-o aici atunci a fost foarte relevantă pentru practica mea de mai târziu și foarte importantă".

"Într-un fel, de aceea consider valoros acest loc. Datorită experiențelor pe care le-am avut atât în ceea ce privește munca, cât și în ceea ce-i privește pe oamenii pe care i-am cunoscut, în privința ajutorului pe care l-am primit. Ești un artist, dar ai și o viață și adesea ce e interesant mai ales la artiști este că viețile noastre sunt foarte mult articulate prin intermediul acestor expoziții și prin aceste experiențe. Trebuie să recunosc că, plimbându-mă prin București, am văzut câteva clădiri părăsite foarte interesante. Ar fi foarte bune pentru a le ocupa. Sunt sigur că și comunitatea artistică de aici se gândește la asta", mărturisește Nelson.

Expoziția de la Sandwich Gallery poate fi vizitată până la sfârșitul lunii noiembrie. Amprenta pe care și-o va aduce timpul va contribui la starea pe care o creează.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI