COOLTURA | „Nesupusele”, 100 de femei „de succes”. Cinci autoare semnează o carte pentru copii cu poveștile unor femei exemplare

9 noiembrie 2018, 16:09

Poveștile celor 100 de românce care-au făcut ceva cu viețile lor, femei prea puțin sau deloc cunoscute de tânăra generație, arată în Anul Centenarului Marii Uniri o istorie a noastră mai bogată, o realitate mai nuanțată.

Nume sonore ca Maria Tănase, Lucia Sturdza Bulandra, Milița Petrașcu, Herta Muller, dar și portrete ale anonimelor, casnicelor, moașelor.

Sunt povești care pot să-i motiveze pe copii, fete și băieți deopotrivă, dar și pe părinți și profesori să discute despre ce înseamnă performanță, ce înseamnă să dăruiești sau de ce sunt atât de puține femei despre care se învață în cărțile de istorie, literatură sau științe.

Cele 5 autoare care-au scris „Nesupusele”, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grünberg și Cristina Andone, au citit despre viețile acestor femei, au vorbit cu ele sau cu rude și și-au pus și fantezia la lucru.

Iată și câteva nesupuse în carne și oase, devenite personaje în carte, profesoara și scriitoarea Mihaela Miroiu și Nicoleta Bițu, una dintre vocile activismului rom și feminist de la noi.

„Nesupusele” înseamnă și un site, nesupusele.ro, unde oamenii pot să scrie poveștile nesupuselor din viețile lor, mame, surori vecine și o serie de ateliere în școlile din țară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite