Convoaie cu tehnică militară SUA, în România. Primele autovehicule au intrat în țară prin punctul Nădlac I

Primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA "Task Force Cougar" au intrat miercuri seară în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac I. "Scopul acestei misiuni este să consolideze Alianţa Nord-Atlantică, să crească încrederea, să dea asigurări aliaţilor şi să întărească flancul estic al NATO", a declarat colonelul Joe Ewers, comandantul Regimentului 2. Joi, președintele României și ministrul Apărării vor fi la Craiova, la sediul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", pentru a discuta cu militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

09 Februarie 2022, 16:48 (actualizat 10 Februarie 2022, 16:05) Știrile TVR |
Anamaria Chevereșan relatează pentru Telejurnal 20.00
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

La punctul de trecere a frontierei Nădlac I sunt luate măsuri excepționale miercuri seară. Primul convoi a intrat în țară înainte de ora 20.00. Este vorba despre 16 vehicule de mare tonaj care transportă blindatele Stryker. Acestea s-au oprit într-o parcare din punctul de frontieră, unde vor rămâne până dimineaţă.

Alte două convoaie sunt programate să sosească pe parcursul nopţii.

Potrivit comandantului Batalionului 191 Infanterie Arad, locotonent-colonelul Ioan Sorin Semeniuc, cel care întâmpină convoaiele americane, șoferii trebuie să execute timpul legal de odihnă.

Autovehiculele din compunerea coloanei, însoțite de autospeciale ale Poliției Militare, se vor deplasa apoi pe ruta Arad - Deva – Sibiu - Râmnicu Vâlcea – Pitești – București – Mihail Kogălniceanu.

Pentru o bună desfăşurare a traficului, Poliția Militară va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra eventualelor restricții rutiere.

Task Force Cougar va fi constituită în principal din militari ai Batalionului 2 (2nd Squadron) / Regimentul 2 Cavalerie, care vor acționa cu transportoare blindate Stryker, la care se vor adăuga militari cu alte specialități din cadrul batalioanelor regimentului (artilerie, geniu, structuri de sprijin etc), precizează MApN.

"Dislocarea acestui detaşament face parte din măsurile de consolidare a posturii aliate pe întreg Flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive în regiunea Mării Negre. În acelaşi timp, reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securităţii şi apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliaţi", a subliniat miercuri MApN.

Joe Ewers, colonel, comandantul Regimentului 2: "Scopul acestei misiuni este să consolideze Alianţa Nord-Atlantică, să crească încrederea, să dea asigurări aliaţilor şi să întărească flancul estic al NATO."

Restul tehnicii de luptă, precum și militarii acestui batalion vor sosi în România în perioada imediat următoare.

Detașamentul american vine cu transportoare blindate Stryker și cu specialiști din structurile de artilerie, geniu, și suport logistic.

Derek Chollet, consilier, Departamentul de Stat al SUA: "Statele Unite au un angajament de neclintit faţă de Articolul 5, să ne apărăm aliaţii din NATO dacă este nevoie".

Sporirea prezenței NATO în regiune nu este privita însă cu ochi buni de Kremlin.

Cu ochii pe evoluția situației de la granițele României, autoritățile iau măsuri pentru a crește nivelul de siguranță.

Flota Poliției de Frontieră a primit 5 noi ambarcațiuni de mare viteză construite în Finlanda, care au costat aproape 7 milioane de euro.

România gestionează 2070 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, iar 225 din aceștia sunt la Marea Neagră. Navele Poliției de Frontieră trebuie să acopere permanent un spațiu maritim de aproape 20 de mii de kilometri pătrați.

Subcomisar Valentin Arbănaș, comandant de navă: "Ne ajută să intervenim în cazul situațiilor de salvare pe mare. De asemenea, întreaga tehnologie ne ajută și să supraveghem zona costieră și de frontieră."

Autoritățile române se pregătesc și pentru un posibil val de migranți din Ucraina.

Lucian Bode, ministru de Interne: "Avem pregătite acele tabere de primire. Avem pregătite echipamentele necesare pentru a alimenta cu energie electrică. Suntem pregătiți pentru a asigura hrana."

Pe lângă cei 1.000 de soldați americani transferați în țara noastră, vor fi dislocați încă 1.700 în Polonia. Mișcările de trupe anunțate de Pentagon vin după desfășurările de personal și tehnică militară ale Rusiei la granița cu Ucraina. Potrivit estimărilor americane, sunt peste 100 de mii de soldați ruși, sute de tancuri, baterii de artilerie grea și sisteme de rachete balistice, la 8 kilometri de granița ucraineană.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI