Contul de Twitter al Papei împlineşte 10 ani. Este disponibil în nouă limbi și are peste 53 de milioane de abonaţi

Papa Francisc
Papa Francisc
12 decembrie 2022, 20:53

Inaugurat la 12 decembrie 2012 de către Benedict al XVI-lea, predecesorul lui Francisc, contul @pontifex în limba engleză are în prezent 18,9 milioane de abonaţi, la fel de mulţi ca şi cel în limba spaniolă.

Ele sunt urmate de cele în italiană (5,3 milioane), portugheză (5,1 milioane), franceză (1,7 milioane) şi poloneză (1 milion).

Chiar şi contul în limba latină al Papei se bucură de un succes uimitor, cu un milion de abonaţi, devansându-le pe cele în limba germană şi arabă.

Vaticanul postează zilnic mesaje, majoritatea religioase, extrase din discursuri, texte şi intervenţii publice ale liderului spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume, care va sărbători el însuşi zece ani de pontificat în luna martie a anului viitor.

În 2022, cele mai partajate tweet-uri au fost cele care au apelat la încetarea războiului din Ucraina şi mesajele adresate populaţiilor afectate de conflicte, a anunţat luni cotidianul oficial al Vaticanului, L’Osservatore Romano, care a salutat popularitatea tot mai mare a papei pe această platformă.

„Mulţumesc tuturor celor care mă urmăresc pe acest cont, creat acum 10 ani pentru a anunţa şi aici bucuria Evangheliei. Să continuăm să ţesem împreună o reţea de spaţii libere pentru a încuraja întâlnirea şi dialogul şi a valorifica ceea ce ne uneşte”, a scris luni papa argentinian pe Twitter.

Unii observatori pun însă sub semnul întrebării viitorul prezenţei Papei pe platformă de când aceasta a fost preluată de multimiliardarul american Elon Musk.

„Zece ani mai târziu, cultura Twitter s-a schimbat mult şi nu mai există entuziasmul de la început”, a subliniat pentru AFP Michael O’Loughlin, autorul cărţii „The Tweetable Pope”.

„Acum, când oamenii încep să pună sub semnul întrebării utilizarea de către ei a acestei reţele, va fi interesant de văzut care va fi poziţia Vaticanului, care trebuie să rămână atent la maniera în care este folosită informaţia pentru a continua să îşi facă auzit mesajul”, a adăugat el.

Întrebat de AFP despre viitorul acestor conturi, toate certificate, Vaticanul nu a făcut niciun comentariu.

Papa argentinian, în vârstă de 85 de ani, are, de asemenea, aproape nouă milioane de urmăritori pe contul său de Instagram, @franciscus.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite