Controversele din Codul Administrativ. Ordonanța guvernului este contestată de opoziție și de președintele Iohannis

27 iunie 2019, 08:35

Ordonanța guvernului are peste 300 de pagini și aduce împreună prevederi din 17 legi. Cele mai controversate prevederi sunt introducerea unei indemnizații de vârstă, practic o pensie specială pentru aleșii locali, relaxarea condițiilor pentru adoptarea proiectelor locale privind patrimoniul sau pasarea responsabilității pentru actele administrative de la aleși la funcționari.

Opoziția contestă atât conținutul, cât și adoptarea prevederilor prin ordonanță de urgență: „Codul administrativ, în forma adoptată prin Ordonanță de Urgență, reprezintă un jaf național și un mod jenant în care actualul prim-ministru își face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate.” (PNL)

Reprezentanții guvernului susțin însă că s-au consultat cu aleși locali de la toate partidele și, cel puțin în privința pensiilor speciale, nu au existat obiecții.

Codul Administrativ este criticat vehement și de președintele Klaus Iohannis, care îl numește un atentat la adresa întregului sistem administrativ: „Adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă.”

Răspunsul guvernului este că a introdus în Codul Administrativ și câteva obligații pentru președintele României.

Ordonanța poate fi contestată la Curtea Constituțională doar de Avocatul Poporului, care de miercuri este Renate Weber. PNL a anunțat că îi va cere acesteia să o facă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite