Controverse privind pactul pe migrație. Documentul ONU, oficializat luni la reuniunea din Maroc

Controversatul pact ONU privind migrația va fi oficializat la reuniunea care începe astăzi la Marrakech, în Maroc. Cel puțin 14 țări resping documentul. România se numără printre semnatari și e reprezentată la reuniune de o delegație de experți din Ministerele de Externe și Interne.

10 Decembrie 2018, 09:08 (actualizat 10 Decembrie 2018, 09:12) Știrile TVR |

Pactul pentru migrație a provocat scandaluri politice. În Belgia, a dus la destrămarea coaliției de guvernământ. Naționaliștii flamanzi au părăsit guvernul federal, nemulțumiți că premierul Charles Michel susține pactul. În Canada, opoziția conservatoare a făcut presiuni uriașe asupra premierului

Deși documentul nu are valoare juridică obligatorie, mai multe țări au anunțat că nu susțin și nu semnează pactul pentru migrație: Italia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, SUA, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia, Elveția, Australia, Israel, Republica Dominicană. Documentul subliniază dreptul suveran al statelor de a stabili propria politică privind imigrația și conține 23 de obiective, pe care şi le asumă ţările semnatare.

Pactul ONU privind migrația

- reducerea factorilor structurali, care îi obligă pe oameni să plece din ţara lor;

- asigurarea dovezilor de identitate legală pentru toţi migranţii;

- accesul migrantilor la toate serviciile sociale;

- folosirea centrelor inchise doar în ultimă instanţă;

- stabilirea unor mecanisme pentru portabilitatea drepturilor de protecţie socială şi beneficii obţinute.

Țările care resping pactul ONU pentru migrație argumentează, între altele, că documentul practic estompează până la dispariție diferențele dintre migranții legali și cei ilegali și legalizează migrația, transformând-o dintr-un privilegiu într-un drept.

În plus, unele asociații ale jurnaliștilor vorbesc despre limitarea dreptului la libera exprimare, ținând cont că pactul ONU recomandă ca orice canal de informare care critică primirea migranților - iar criticile pot fi asimilate unui discurs rasist - să fie sancționat, iar în cazul în care primește subvenții, acestea să fie tăiate.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI