„Cadou” pentru primari: Mai multe contracte fără licitații. Controverse privind modificarea legislației pentru achiziții publice

28 aprilie 2022, 20:44

Contractele pentru lucrări publice pot fi acum atribuite direct pentru cheltuieli de până la 450.000 de lei. Parlamentari ai coaliție de guvernare propun că plafonul să crească de peste zece ori, până la un milion de euro. Iar în cazul contractelor pentru servicii, creșterea ar fi de la 135.000 la 500.000 de lei. În plus, Curtea de Conturi nu va mai controla astfel de achiziții. Și doar Agenția Natională pentru Achiziții Publice (ANAP), aflată în subordinea Executivului, va face verificări. După apariția proiectului de lege, conducerea PSD dă înapoi, deși modificarea legislației pentru achiziții publice fusese discutată și convenită la vârful coaliției guvernamentale.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu: PSD nu va susține o astfel de modificare legislativă. Ce pare frumos și ușor s-ar putea să aibă niște efecte total diferite asupra administrației.

Inițiatorii se apară și invocă modele din Franța și Cehia, creșterea prețurilor, dar și directivele europene care ar permite majorarea acestor plafoane. Mai mult, susțin că au avut mandat din partea Coaliției.

Deputat PNL, inițiator, Ioan Cupșa: Legile achizițiilor publice nu au drept scop să lupte împotriva corupției sunt în acest moment, mii de lucrări de achiziții de bunuri și servicii care nu au fost alocate din cauza legislației improprii, în plus există această creștere fulminantă a prețurilor. Este voința Coaliției de guvernare. Curtea de Conturi va rămâne în continuare să facă acele verificări.

Societatea civilă avertizează că noua legislație vă încuraja plăți către clientela și firmele de casa ale politicienilor din teritoriu. Iar USR amenință cu atacul la Curtea Constituțională.

Expert în politici publice, Sorin Ioniță: Riscul este să scapi dim mână ce se întâmplă cu banii în administrația publică. Ce-i interesează aici, la noi acasă sunt doar banii din PNRR, din Saligny, cât mai puțin control pe ei.

Claudiu Năsui, deputat USR: Următorul pas este să-i poată cheltui cât mai ușor, prin aceste programe PNDL care a folosit mai degrabă în a fideliza primari și a răsplăti activi de partid și firme de partid. Și acum și picul de urmărire pe care îl mai aveam impus de UE, încearcă să-l relaxeze pentru a cheltui mai ușor banii dumneavoastră.

Din cele 7.500 de proiecte depuse deja de autoritățile locale pentru finanțare prin programul Anghel Saligny, doar 83 pot fi atribuite fără licitații. Prin majorarea plafonului la 5 milioane de lei, aproape 1800 de proiecte ar putea deveni eligibile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite