Controverse pe tema împuşcării urşilor agresivi. ONG-urile au depus petiții, primarii au nemulțumiri

Controverse pe tema urșilor agresivi
Controverse pe tema urșilor agresivi
22 iulie 2021, 20:49

La doar o zi de la publicarea ordonanței care le permite autorităţilor locale să intervină rapid pentru alungarea urşilor problemă, un exemplar a ajuns în zona intens circulată de turişti, la Lacul Vidraru. A fost alungat, astfel că nimeni nu a fost rănit.

Ordonanța aprobată de Guvern stabilește cu un astfel de urs poate fi eutanasiat sau împușcat dacă atacă.

Intervenția este rapidă, dar măsurile împotriva animalului se aplică gradual şi doar în cazuri extreme intervin vânătorii.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Intervenția rapidă timp de 5 ani de zile de când este responsabilă Jandarmeria a fost una ineficientă și s-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localități unde nu se mai poate ieși pe stradă. Aprobarea acelor derogări pe relocări pe procedură actuală durează 3-4-6 săptămâni.

Sunt primari nemulțumiți de noile reguli.

Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov: Acum, așa cum prevede ordonanța, mergem patru oameni, primarul, vânătorul, medicul veterinar și un jandarm și megem la fața locului. Uciderea ursului ar trebui să fie ultima soluție disponibilă. Putem vorbi despre o strategie de a monta acele coliere cu GPS, putem vorbi despre sisteme automatizate de alungare.

Ministrul Mediului a prezentat şi o premieră: statul român este considerat responsabil pentru atacul unui urs în 2018 şi instanța a decis că trebuie să acorde despăgubiri.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Avem prima sentință împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanță din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri.

Nemulțumiri au și asociațiile care apără drepturile animalelor.

Cătălina Rădulescu, avocat al Asociației ,,Agent Green”: Se dă voie la împușcarea la liber a oricăror urși, că sunt femele cu pui, că sunt pui, nu contează, în funcție de cum decide primarul și vânătorul. Ursul nu cunoaște limita între intravilan și extravilan. Ei vin după mâncare. Deci trebuie să fie eliminate sursele de mâncare.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Dacă ursul a plecat și a ieșit din intravilan intervenția s-a încheiat. A fost alungat. Strict la intravilan ne referim și în cazurile acestea nu se mai pune problema dacă este acel urs, că este în fața lor.

Aproximativ 80 de mii de persoane au semnat până acum cea mai recentă petiție împotriva ordonanței guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite