Apă minerală cu ioni de aur sau cu bacterii? Este întrebarea la care instituţiile din Bistriţa nu au reuşit să dea un răspuns clar. Oameni din tot judeţul vin de la zeci de kilometri distanţă, în comuna Maieru, ca să ia apă de la un izvor aflat chiar în centrul comunei. În timp ce localnicii şi autorităţile laudă proprietăţile apei, Direcţia de Sănătate Publică spune că aceasta nu ar fi potabilă.
Apa izvorăște de la poalele Munților Rodnei, iar izvorul se află chiar în centrul comunei Maieru. Apa curge continuu la cele patru robinete.
Localnicii spun că apa are ioni de aur, lucru pe care l-ar fi aflat în urmă cu zece ani, după ce un investitor a dus o mostră de apă la analiză. Direcția de Sănătate Publică nu confirmă, însă, acest lucru. Mai mult, susţine că analizele făcute toamna trecută în laboratorul omologat arată că apa are unii parametri neconformi.
Anca Andrițoiu, director DSP Bistrița- Năsăud: Au fost depășiri din punct de vedere microbiologic, am anunțat primăria pentru a închide și a lua măsuri. Am văzut în presă că primăria a analizat apa în altă parte și că ea este potabilă.
Vasile Borș, primar Maieru: Ultimele analize pe care le-am dus la un laborator privat arată că în ceea ce privește bacteriile sunt zero. Facem analiză periodic, nu au fost probleme, nu mi s-a plâns vreun cetățean că ar fi avut probleme.
Odată cu ultimele modificări ale legislației, DSP va putea încheia de anul acesta contracte cu primăriile, pentru monitorizarea acestor surse de apă. Până acum, jumătate din primăriile din Bistrița -Năsăud au transmis Direcției harta izvoarelor de pe raza comunelor, pe care populația le folosește pentru consum.