Controverse în Israel, după ce guvernul a anunţat că va folosi tehnologia agenţiilor de spionaj pentru a supraveghea persoanele infectate cu noul coronavirus

O uriaşă dezbatere privind dreptul la intimitate a izbucnit în Israel, după ce guvernul a anunţat că va folosi tehnologia agenţiilor de spionaj pentru a supraveghea persoanele infectate cu noul coronavirus. Poliţia susţine, cu exemple, că și-a dovedit eficiența. Dar e extrem de criticată, pentru că, până acum, a fost folosită doar împotriva teroriștilor.

20 Martie 2020, 07:48 (actualizat 20 Martie 2020, 10:34) Știrile TVR |

Serviciul de securitate internă, Shin Bet, își pune la dispoziție tehnologia: telefoanele mobile ale celor infectați sunt urmprite, pentru a li se supraveghea deplasările.

MICKY ROSENFELD, purtător de cuvânt al Poliţiei israeliene: "Dacă vor fi cazuri extreme, în care unii fug din spital sau din locurile in care sunt izolaţi, avem acces la baza de date şi o utilizăm."

Societatea civilă avertizează că măsura - deși utilă în situația actuală - nu trebuie să devină norma într-o țară care se mândrește cu statutul de unică democrație din Orientul Mijlociu. Mulți israelieni cer garanții că baza de date înființată acum nu va fi folosită abuziv după încheierea crizei.

YOCHANAN PLESNER, președintele Institutului israelian pentru democrație: "Trebuie să ne asigurăm de o supraveghere  adecvată  pentru ca guvernul să îşi asume ştergerea datelor,  să nu încalce intimitatea persoanei mai mult decât e necesar şi,  bineînţeles, să renunţe la aceste măsuri odată cu încheierea perioadei de urgenţă."

Zeci de mii de israelieni sunt plasaţi în carantină la domiciliu - inclusiv membri ai guvernului și parlamentari.

Poliția face deja arestări în rândul celor care încalcă interdicția de a participa la adunări publice cu peste 10 persoane. Sunt câteva dintre argumentele folosite de guvern pentru aplicarea de măsuri extreme.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI