Controverse în cazul piesei care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2022. Versurile cu semnificaţie unionistă, înlocuite

Controversă în jurul piesei care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision. Au fost înlocuite câteva versuri din cântecul “Trenuleţul", care aminteşte de spaţiul istoric comun al românilor din Republica Moldova şi România. Decizia de a modifica textul piesei interpretate de Zdob și Zdub și Frații Advahov a scandalizat opinia publică.

31 Ianuarie 2022, 18:44 (actualizat 31 Ianuarie 2022, 20:27) Știrile TVR |
Versurile cu semnificație unionistă, înlocuită
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

“Țară veche, țară nouă

Parcă-i una, parcă-s două

Ba aparte, ba împreună

Parcă-s două, parcă-i una”

În varianta originală a piesei „Trenuleţul”, autorul textului exprimă discret legătura strânsă dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului şi cât de greu e să percepi unde te afli - în Republica Moldova sau în România.

Textul schimbat:

“Trenul vede când aleargă

Cât de mică-i lumea largă

Și că nu mai pare mare

Pentru că nu are hotare”

În textul modificat, trimiterea la spaţiul istoric comun nu mai există.

Modificările la piesa care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision au scandalizat opinia publică. Pe reţelele sociale, oamenii se revoltă şi spun că piesa nu mai este aceeaşi fără versurile care promovează un mesaj unionist.

Vasile Advahov a declarat pentru TVR Moldova că nu a ştiut de înlocuirea strofei, întrucât Roman Iagupov, solistul formaţiei Zdob şi Zdub, obişnuişte adesea să improvizeze pe scenă.

Vasile Advahov, instrumentist: Eu optez ca textul să nu fie schimbat, ca mesajul să fie cel original. Doar că Eurovision are anumite condiţii şi reguli. O strofă trebuie să fie în engleză, ca mesajul să fie înţeles de toată lumea, nu doar de vorbitorii de limbă română. Noi toţi ne vom strădui să păstrăm originalul piesei şi tot ceea ce doreşte publicul şi anume fraza care aţi spus-o dvs.

O decizie finală legată de versurile piesei încă nu a fost luată însă mai mulţi internauţi au lansat o petiţie online prin care cer ca Bucureştiul şi Chişinăul să participe la Eurovision cu o singură piesă, “Trenuleţul”. E piesa interpretată de Zdob și Zdub și Frații Advahov, o colaborare pentru ideea de frate dintre cele două ţări. Zdob și Zdub a mai reprezentat Republica Moldova de două ori, la prima selecţie s-a clasat mai bine, pe locul 6.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EUROVISION
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI