Controverse după un studiu despre coronavirus făcut de cercetătorii chinezi. Dr. Adrian Marinescu: Asimptomaticul transmite într-o mai mică măsură, dar nu înseamnă că nu poate să transmită

4 iunie 2020, 11:45

„Întotdeauna datele trebuie luate la nivel de ipoteză. E până la urmă un singur studiu și cu siguranță că nu putem trage niște concluzii așa de clare cum o fac chinezii”, a subliniat medicul Adrian Marinescu.

„Asimptomaticii pot să transmită. Aici în discuție era următorul lucru și îl știam de la începutul pandemiei: asimptomaticul transmite într-o mai mică măsură în raport cu cel care e simptomatic. Asta nu înseamnă că nu poate să transmită. Depinde mult dacă e vorba de un contact prelungit. Una e să vorbim de familie sau de locul de muncă, adică de situația în care există un contact apropiat, pe o o perioadă lungă de timp, și atunci pot clar și asimptomaticii să transmită, și altceva e să discutăm de situația în care mergem la market sau mergem la terasă și avem un contact foarte scurt cu cineva, doar trecem pe lângă. În această situație, într-adevăr, riscul e foarte mic de transmitere, deci nu cred că putem să tragem aceste concluzii așa de clare cum reiese din studiul chinez, pentru că noi avem date din clinică, care ne spun foarte clar că asimptomaticii în familie și în momentul în care vin în contact absolut dovedit pot să transmită – chiar dacă e o încărcătură virală mai mică față de cel care a simptomatic”, a explicat medicul.

Raportat la cifrele din România, doctorul Adrian Marinescu subliniază că, în opinia sa, „nimeni nu poate să aibă garanția că în momentul în care se îmbolnăvește face o formă ușoară”.

„Lucrurile trebuie nuanțate și există un risc pentru noi toți. E adevărat că cei care sunt în vârstă și cu boli cronice au un risc clar mai mare”, a conchis medicul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite