Controverse după anunțul reînceperii școlilor. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de obligarea profesorilor de a se vaccina, medicii spun că autoritățile ar fi trebuit să țină cont de situația epidemiologică

Elevii se întorc la școală de luni, într-un cor de critici. Sindicaliștii din învățământ sunt nemulțumiți de măsura prin care profesorii sunt obligați să se vaccineze, dacă vor să predea la clasă. Pe de altă parte, medicii spun că eliminarea contextului epidemiologic în decizia de redeschidere a școlilor poate avea consecințe chiar și acolo unde pragul de vaccinare este respectat.

06 Noiembrie 2021, 19:27 (actualizat 06 Noiembrie 2021, 19:45) Știrile TVR |

Părinții, profesorii și elevii au păreri împărțite despre decizia autorităților de a condiționa deschiderea școlilor de rata mare de vaccinare a personalului. Sindicaliștii din Educație vorbesc despre discriminarea angajaților din sistem și consideră abuzivă publicarea ratei de vaccinare. Ministrul Educației recunoaște că măsura este o încercare de a spori numărul celor vaccinați.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației: Da, vrem să încurajăm vaccinarea, vrem ca acei colegi profesori și învățători din școli, uneori în mediul rural, unde sunt foarte puțini, sunt 3, 4, 5, care își iubesc elevii, care vor să-și ajute elevii și care nu au înțeles că, vaccinându-se, își ajută elevii, această situație îi va face să înțeleagă.

Medicii spun că autoritățile ar fi trebuit să țină cont de situația epidemiologică.

Dr. OCTAVIAN JURMA, cercetător, specialist în Neuroștiințe: Scolile scoase din contextul epidemiologic - mi se pare foarte periculos, pentru că școlile sunt un catalizator epidemic, au contribuit închiderea școlii la această pantă rapid descendentă. Iar deschiderea școlilor nu poate scoate din această pantă descendentă. Spitalele sunt pline, avem vârf de decese. Procentul de vaccinați  creează probleme exact la sate, în care putem avea incidență 0 și 20% vaccinați și școlile nu pot fi deschise. De fiecare dată când încerci să decuplezi școlile de incidență, apar o mulțime de probleme.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, în Capitală, luni, vor începe cursurile cu prezență fizică elevii din 480 de școli și grădinițe, din totalul de 642 de unități de învățământ. Neclaritățile, odată ce este luat în calcul acest prag, sunt legate de felul în care se vor desfășura activitățile online cu preșcolarii de 3-4-5 ani care sunt înscriși în grădinițe.

Structura anului școlar se modifică prin ordin de ministru. Astfel, elevii de gimnaziu și de liceu vor avea doar o săptămână de vacanţă de iarnă, între 24 decembrie și 2 ianuarie, şi nu vor mai face Şcoala Altfel, ca să recupereze cele două săptămâni de vacanţă fortaţă. Nici elevii din invăţământul primar nu vor mai face cursuri Altfel, pentru că şi ei au de recuperat o săptămână de vacanţă impusă de pandemie. Aceștia se întorc din vacanța de iarnă pe 10 ianuarie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI