Controversă pe tema pașaportului de imunitate biometric. Activiștii atrag atenția asupra pericolului de a ne îndrepta spre o societate supravegheată

23 mai 2020, 16:10

Compania din Marea Britanie, care a pus la punct aplicația, crede că rezultatul pozitiv la anticorpii COVID 19 va începe să fie inclus în așa-numita identitate digitală.

Husayn Kassai, fondator de firmă: Cine se testează poate să arate că e imun la COVID-19. Rezultatul poate fi apoi inclus în identitatea digitală, printr-o aplicaţie pusă la punct pentru Serviciul Naţional de Sănătate. Când pleci de acasă şi ţi se cere să dovedeşti că ai imunitate la virus, arăţi codul QR.

Cei ce au pus la punct aplicația dau asigurări că informația este strict confidențială. Nimeni nu va avea acces la detaliile personale. Se va vedea doar dacă posesorul așa numitului pașaport digital este imun la COVID-19 sau nu. Nu este exclus că aplicația să fie folosită și de hotelieri sau de platformele care intermediază rezervări.

Ideea pașaportului de imunitate este însă și contestată. Medicii spun că nu e clar deocamdată cât de mult ține imunitatea după COVID-19.

Paul Hunter, profesor universitar medicină: Aproape sigur nu e vorba de imunitate pe viaţă. Un paşaport de imunitate, astăzi, pe baza testelor de anticorpi, nu garantează că în 3, 4 sau 5 ani persoana va fi în continuare imună.

Nici activiștii pentru respectarea drepturilor cetățenești nu sunt de acord cu această aplicație. Ei spun că are loc în aceasta perioadă o periculoasă renegociere a valorilor fundamentale și că există pericolul să ne îndreptam spre o societate supravegheată și plină de restricții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă