Controversa comisiilor de care depind vieți. Pacienții cer transparență și să fie incluși în comisiile Ministerului Sănătății

22 august 2017, 21:44

Comisiile de specialitate decid, între altele, protocoalele terapeutice, fără de care bolnavii nu pot primi medicamentele.

Anul trecut, fostul ministru Vlad Voiculescu a înlocuit zeci de profesori din comisii. Şi a dat un ordin prin care a introdus criterii de selecţie pentru un concurs de dosare. Se acordau mai multe puncte celor cu atestate din străinătate. Erau şi precizări privind incompatibilităţile. 43 de medici din comisii au demisionat însă. Şi, în trei luni, s-au înscris doar 17 candidaţi pentru 54 de comisii.

Comisiile funcţionează la avarie, susţine ministerul, care propune să fie eliminate criteriile de selecţie. Specialişti recunoscuţi în domeniu ar urma să fie numiţi de către ministru după consultarea forurilor ştiinţifice. Rămâne însă obligatorie declaraţia de interese. Medicul ar urma să se abţină de la vot, dacă în comisie se discută despre sponsorul său.

Tocmai acesta e rolul Direcţiei de Integritate de a verifica înainte de fiecare şedinţă şi la începutul înscrierii membrilor dacă aceste persoane au un conflict de interese.

Platforma România 100, a fostului premier tehnocrat, a lansat o petiţie online împotriva proiectului care abrogă ordinul lui Vlad Voiculescu. Au semnat-o peste 1500 de medici şi studenţi la medicină.

Reprezentanţii ministerului spun că vor organiza consultări şi pentru eventuale criterii de selecţie. Au anunţat deja că în comisii vor fi primiți și pacienţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite