VIDEO TELEJURNAL

Controversa comisiilor de care depind vieți. Pacienții cer transparență și să fie incluși în comisiile Ministerului Sănătății

Un nou scandal are în centru comisiile ministerului Sănătăţii, cele care decid cum se prescriu medicamentele şi de care depind, practic, milioane de vieţi. Au tot fost blocate, fiindcă medicii au demisionat de teama de a nu fi acuzați de conflict de interese. Ministerul vrea să renunţe la criteriile de selecție impuse de fostul ministru, Vlad Voiculescu. Acesta a răspuns printr-o petiţie online.

22 August 2017, 21:44 (actualizat 23 August 2017, 09:15) |
Controversa comisiilor de care depind vieți
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Comisiile de specialitate decid, între altele, protocoalele terapeutice, fără de care bolnavii nu pot primi medicamentele.

Anul trecut, fostul ministru Vlad Voiculescu a înlocuit zeci de profesori din comisii. Şi a dat un ordin prin care a introdus criterii de selecţie pentru un concurs de dosare. Se acordau mai multe puncte celor cu atestate din străinătate. Erau şi precizări privind incompatibilităţile. 43 de medici din comisii au demisionat însă. Şi, în trei luni, s-au înscris doar 17 candidaţi pentru 54 de comisii.

Comisiile funcţionează la avarie, susţine ministerul, care propune să fie eliminate criteriile de selecţie. Specialişti recunoscuţi în domeniu ar urma să fie numiţi de către ministru după consultarea forurilor ştiinţifice. Rămâne însă obligatorie declaraţia de interese. Medicul ar urma să se abţină de la vot, dacă în comisie se discută despre sponsorul său.

Tocmai acesta e rolul Direcţiei de Integritate de a verifica înainte de fiecare şedinţă şi la începutul înscrierii membrilor dacă aceste persoane au un conflict de interese.

Platforma România 100, a fostului premier tehnocrat, a lansat o petiţie online împotriva proiectului care abrogă ordinul lui Vlad Voiculescu. Au semnat-o peste 1500 de medici şi studenţi la medicină.

Reprezentanţii ministerului spun că vor organiza consultări şi pentru eventuale criterii de selecţie. Au anunţat deja că în comisii vor fi primiți și pacienţi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI