Controversa Codurilor Penale: Înalta Curte sesizează CCR. Iohannis: „Sunt legi cu dedicație”. Tăriceanu: „Au permis abuzuri”.

19 iunie 2018, 20:16

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, marţi, să sesizeze Curtea Constituţionale cu privire proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală.

Șeful statului, Klaus Iohannis, a criticat în termeni duri adoptarea de către parlament a modificărilor controversate la codul de procedură penală.

Klaus Iohannis, președintele României: „Vedem că PSD-ul nu doar că vrea să amputeze puterile președintelui, ci și puterile justiției, ceea ce este foarte grav. Acum totuși vedem ceva nemaiîntâlnit: majoritatea PSD votează legi cu dedicație pentru Dragnea, ceea ce este pur și simplu inadmisibil. Dacă citim aceste modificări la Codul de Procedură Penală, multe sunt făcute cu dedicație, altele sunt făcute clar pentru a opri procurorii din investigație, este inadmisibilă această abordare. Și evident că voi folosi prerogativele constituționale pentru a solicita o îmbunătățire a acestui text. La momentul oportun o să scriu aceste chestiuni fie Curții Constituționale, fie Parlamentului”.

Parchetul General s-a declarat îngrijorat și spune că analizează posibilitatea atacării la Curtea Constituțională. Același lucru promit și cei din Opoziție.

Judecătorii de la Înalta Curte au atacat deja modificările la CCR. În timp ce magistrații, opoziția și președintele critică, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apără schimbarile legislative.

Călin Popescu Tăriceanu:  „Am văzut că aceste Coduri au permis abuzurile care s-au petrecut în ultimii ani, în Justiţie. Exemplul cel mai facil care îmi vine la îndemână este cel al abuzului în serviciu. După cum ştiţi, abuzul în serviciu nici măcar nu este incriminat în alte ţări din Europa”.

Modificările la Codul de procedură penală vin cu mai multe controverse.

De exemplu, instanța de apel nu mai poate să condamne un inculpat care a fost achitat în primă instanță decât dacă apar probe noi.

Sentințele definitive pot fi revizuite dacă motivarea verdictului nu a fost semnată de judecătorii care au participat la proces. Această modificare este considerată de Opoziție ca fiind cu dedicație pentru Liviu Dragnea, întrucât motivarea condamnării sale în procesul „Referendumul” nu a fost semnată de judecătoarea Livia Doina Stanciu, pentru că se pensionase.

O altă modificare controversată e că durata anchetei penale este redusă la un an, iar denunţurile trebuie făcute în maximum 6 luni de la faptă.

Codul de procedură penală adoptat de Parlament va fi analizat de Curtea Constiutuțională și abia după aceea ajunge la promulgare la președinte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite