Controlorii de trafic aerian au încheiat protestul. Aproape 40 de curse aeriene au fost afectate

Zeci de curse aeriene au avut astăzi întârzieri de până la două ore din cauza unei greve de avertisment a controlorilor de trafic. Sindicaliştii de la ROMATSA spun că au întrerupt lucrul ca să atragă atenţia asupra managementului defectuos din companie şi asupra scăderii numărului de controlori, ceea ce ar pune în pericol siguranţa traficului.

12 Mai 2017, 08:26 (actualizat 12 Mai 2017, 19:12) Știrile TVR |
Greva controlorilor a ținut avioanele la sol
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Angajaţii ROMATSA au 50 de revendicări legate de modul în care este administrată compania şi spun că aceasta se îndreaptă spre faliment.

Directorul companiei recunoaşte că este nevoie de mai mulți angajati, dar neagă ca ar fi vreun pericol legat de siguranţa traficului.

Timp de o oră şi jumătate cât a durat greva controlorilor de trafic aerian, doar o treime din avioane au decolat şi aterizat.

Printre cursele cu întârzieri mari s-au aflat cele spre Londra, Roma sau Paris.

Sindicaliştii şi conducerea ROMATSA spun că vor continua negocierile pentru semnarea contractului colectiv de muncă şi pentru a evita o grevă generală.

ORA 13:08 Aproximativ 40 de zboruri, sosiri și plecări, de pe Aeroportul Otopeni au fost sau sunt în continuare afectate de greva controlorilor de trafic aerian. De la ora 15:00, traficul aerian ar urma să reintre în normal, a transmis corespondentul TVR Luiza Gireadă.

VIDEO
Greva ROMATSA s-a încheiat. Corespondentul TVR Marius Popescu
ORA 13:00 Directorul general al ROMATSA a anunțat că s-a ajuns la stabilirea unui calendar al negocierilor. Valentin Cimpoieru a recunoscut că este nevoie în continuare de angajarea de personal, a transmis corespondentul TVR Marius Popescu.

"De la ora 12:30, restricțiile au fost ridicate în spațiul aerian al României și pe aeroporturile din țară. Noi anticipăm că, în următoarele două-trei ore, traficul va reveni la normal. Acest contract colectiv de muncă se va semna", a declarat Valentin Cimpoieru.

ORA 12:40 Greva controlorilor de trafic aerian s-a încheiat în urmă cu puțin timp.

Gabriel Tudorache: ROMATSA se îndreaptă spre faliment

ORA 10:00 Gabriel Tudorache, liderul sindical ROMATSA, pentru emisiunea "Perfect Imperfect": "Problema pe care o avem în momentul de față este că ROMATSA, din cauza unui management profund defectuos în ultimii cinci-șase-șapte ani, se îndreaptă spre faliment. Acesta este motivul real pentru care nu avem un contract colectiv de muncă semnat, deși a expirat din 31 august, de aceea nu avem un buget de venituri și cheltuieli aprobat pentru acest an".

Liderul sindical a spus că a informat autoritățile, încă de anul trecut, asupra problemelor ROMATSA. "Până nu am anunțat greva de avertisment, nimeni nu ne-a ascultat", a spus  Tudorache. În prezent, se caută soluții la Ministerul Transporturilor pentru evitarea grevei generale. Sindicaliștii au purtat discuții cu ministrul Răzvan Cuc în ultimele două zile și se pare că acesta a înțeles ce se întâmplă, a mai declarat, pentru TVR, Gabriel Tudorache.

Grevă de avertisment între orele 11:00-13:00

VIDEO
Controlorii intră în grevă
Controlorii de trafic aerian spun că nu mai au contract de muncă de anul trecut, din septembrie. De asemenea, salariaţii ROMATSA sunt nemulţumiţi că nu se mai fac angajări, nu există buget, iar conducerea Regiei este una interimară.

"Având în vedere că pe timpul negocierilor ce au avut loc în vederea perfectării unui nou CCM pentru perioada 2016/2017 părțile implicate în negociere, respectiv sindicatul reprezentativ ATSR, pe de o parte, și RA ROMATSA, pe de altă parte, nu au ajuns la o înțelegere cu privire la revendicările formulate de salariați, sindicatul reprezentativ a obținut acordul a mai mult de jumătate din numărul de membri ai acestuia de a declara grevă de avertisment la nivelul RA ROMATSA, toate subunitățile, în data de 12 mai 2017, între orele 11:00 — 13:00", precizează Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian.

În timpul grevei va fi asigurată mai mult de o treime din activitatea normală a ROMATSA.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian a avertizat că ar putea declanșa grevă generală dacă revendicările angajaților nu vor fi soluționate.

Ultima grevă de avertisment declanşată de controlorii de trafic aerian a avut loc acum doi ani. Au fost afectate, atunci, 40 de curse aeriene de pe Aeroportul Henri Coandă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI