Control la DNA și la Parchetul General. Inspecția vine pe fondul unui control intern la DNA

3 iulie 2017, 11:23

Ministrul Justiției a spus că acest control este menit să constate disfuncționalități în conducerea celor două instituții. Controlul va viza, în primul rând, dacă nu cumva s-a făcut „justiție selectivă”, dacă dosarele au fost soluționate cronologic, și nu „pe sărite”, așa cum se vorbește, a transmis corespondentul TVR Alex Costache.

„Am sesizat Inspecția Judiciară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, la Ministerul Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ, pe de altă parte. De ce anume? Pentru că la cele două autorități nu au fost făcute evaluări de fond din 2007, adică de zece ani de zile. Vom propune măsuri de consolidare a luptei împotriva corupției”, a declarat Tudorel Toader.

 

Controlul cerut de ministru se suprapune unui scandal intern în DNA, iscat de înregistrările cu Laura Codruţa Kovesi.
Conducerea DNA îi suspectează pe procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga Moraru că au făcut inregistrarile şi le-au dat presei. Ei au fost chemaţi la detectorul de minciuni, dar au refuzat testul şi au sesizat Inspecţia Judiciară. Pe de altă parte, Kovesi a cerut CSM să îi dea afară pe Ţuluş şi Iorga Moraru.  Ţuluş este acuzat că, în urmă cu 5 ani, şi-a vândut drepturile litigioase pentru restanţe salariale unui om de afaceri, Mihai Rotaru. Ulterior acesta a fost reţinut de DNA şi este acuzat în 2 dosare cu restituiri ilegale de zeci de milioane de euro.
CE SPUNE DNA
„S-a apreciat că aceştia nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum rezultă din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor”, a explicat biroul de presă al parchetului anticorupţie.
Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga Moraru sunt unii dintre cei mai vechi şi mai buni procurori ai DNA. Ţuluş a fost şeful secţiei a 2-a şi este amic cu Daniel Morar, fostul şef al DNA, acum judecător la Curtea Constituţională şi intrat în conflict cu Kovesi. Ţuluş a instrumentat dosarul transferurilor cu greii din fotbal, iar Iorga Moraru, dosarele Adrian Năstase şi Microsoft.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite