Controale la apă și băuturi răcoritoare. Zeci de mii de litri au fost retrași de la vânzare pentru că erau ținuți în soare

7 iulie 2019, 19:21

Comercianții s-au pregătit cu stocuri de apă și sucuri pentru zilele toride.

Ceea ce nu știu cumpărătorii este că, înainte de a fi puse la rece, baxurile stau într-o căldură periculoasă.

Cele mai periculoase sunt băuturile răcoritoare expuse la soare sau ținute în căldură excesivă, cu mult peste 25 de grade. Chiar și coloranții își schimbă structura și devin toxici.

Dr.ing. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare: „Ceea ce consumăm noi, ca sucuri, ape minerale sunt stabile doar la temperatura camerei. Ce se poate schimba în compoziţie? migrarea anumitor componenti din ambalajele din plastic care pot dăuna sănătăţii omului şi destabilizarea anumitor coloranţi, în special cei roşii, orange, galbeni generând anumite substanţe chimice care pot fi dăunătoare.”

Cei care vând nu sunt conștienți de pericol.

În doar 3 zile, inspectorii de la Protecția Consumatorului au retras de pe piață aproape 60 de mii de litri de ape minerale și băuturi răcoritoare în valoare de peste 230 de mii de lei și au dat sancțiuni de 35 de mii de lei pentru depozitarea în condiții necorespunzătoare.

În timpul controlului, inspectorii au descoperit apă și băuturi răcoritoare ținute la 48-50 grade C, în depozite sau sub incidența directă a razelor solare. Alte amenzi au fost date și pentru transportarea acestora în autovehicule carosate la temperaturi ridicate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă