RELATARE DE LA STRASBOURG

Controale întărite la granițele Schengen. România participă la noul sistem de înregistrare a intrărilor și ieșirilor cetățenilor non-UE

Uniunea Europeană își întărește controalele la granițele spațiului Schengen. Parlamentul European a votat un raport care stabilește un sistem electronic de înregistrare a ieșirilor și intrărilor în spațiul de liberă circulație. Măsura se aplică României și Bulgariei, care nu fac parte din Schengen. Principalul scop este identificarea unor eventuali teroriști. O corespondență externă, de Lucian Pîrvoiu.

26 Octombrie 2017, 09:45 (actualizat 26 Octombrie 2017, 15:25) |

Noul sistem Entry/Exit va înregistra informații privind cetățenii non-UE, precum: nume, document de călătorie, amprente, imagini faciale, data și locul intrării, ieșirii sau respingerii cererii de intrare în spațiul Schengen. Acest sistem se va aplica atât călătorilor care au nevoie de vize, cât și celor care nu au nevoie pentru o perioadă de 90 de zile, care trec granițele externe ale spațiului Schengen.

UE strânge baze de date cu cetățeni extracomunitari. România participă la sistem

"Scopul general al sistemului este să îmbunătăţească managementul graniţelor externe, să prevină migraţia ilegală şi să faciliteze fluxurile migratorii", a declarat Dimitros Avramopoulos, comisar european pentru Migrație.

De asemenea, sistemul va permite identificarea rapidă a persoanelor radicalizate, potențiali teroriști, lucru care nu a fost posibil în cazul precedentelor atacuri teroriste care au îndoliat Europa.

Noul sistem va elimina ștampilarea pașapoartelor și va fluidiza trecerea frontierelor. Deși încă nu fac parte din spațiul Schengen, România și Bulgaria vor participa și ele la implementarea sistemului, programată pentru anul 2020.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI