Controale în maternități, după ce 12 bebeluși au fost contaminați cu stafilococ auriu

28 noiembrie 2018, 18:51

14 bebeluşi născuţi la Maternitatea Giuleşti au ajuns în ultima lună la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. 12 dintre ei sunt contaminaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent, o bacterie greu de combătut.

În Spitalul Grigore Alexandrescu mai sunt internaţi şase bebeluşi. Trei dintre ei au probleme respiratorii, iar ceilalţi, infecţii cutanate. Medicii spun că starea lor este stabilă.

Toate cazurile au fost raportate Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti, care a demarat un control la Maternitatea Giuleşti. Inspectorii au prelevat probe de pe suprafeţe şi de pe mânile personalului. Şi spitalul a demarat propria anchetă. Iar saloanele au fost dezinfectate.

DORU PANĂ, purtător de cuvânt Maternitatea Giuleşti: „Aceşti bebeluşi au fost externaţi clinic sănătoşi de la spitalul nostru. Ei au ajuns undeva între 10 şi 21 de zile de la externare, la Spitalul Grigore Alexandrescu. Infecţiile spitaliceşti apar de obicei la 48 de ore, nu se pune problema de infecţie intraspitalicească”.

Reprezentanţii Spitalului Grigore Alexandrescu spun că bebeluşii s-au născut între 12 octombrie şi 14 noiembrie. Cei mai mulţi au fost aduşi în unitatea medicală în prima săptămână de la naştere, aşadar la scurt timp după ce au fost externaţi din maternitate. Specialiştii spun că, teoretic, sunt mai multe variante. Bebeluşii ar fi putut fi colonizaţi în spital, ar fi putut lua bacteria de la mamă, sau chiar de acasă.

CĂTĂLIN CÎRSTOVEANU, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi Spitalul Marie Curie: „În România, majoritatea pacienţilor sunt colonizaţi. Există CLORHEXIDINA 2% pe piaţă. Am rugat colegii mei, şefii de secţii să facă lucrul acesta în fiecare zi, cu fiecare pacient care se transferă la noi. Spălat în fiecare zi”.

Ministerul Sănătăţii a extins controlul DSP în toate maternitățile de stat și private din Capitală.

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: „Nu toţi s-au infectat cu stafilococ auriu în spital. Cred că un număr de șapte au fost cu infecţii asociate actului medical. Corpul de Control al Direcţiei de Sănătate Publică şi al Ministerului Sănătăţii verifică toate maternităţile din Bucureşti, publice şi private”.

Controalele vor fi extinse şi în restul ţării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite