Controale în centrele de vaccinare, după ce s-a constatat că unele persoane au sărit peste rând. România, în top 10 la nivel european privind numărul persoanelor vaccinate

În cursa pentru vaccinare unii sar peste rând şi se imunizează înaintea unui bătrân sau a unei persoane cu boli cronice. Cel puţin asta au făcut peste 1.300 de români, susţin autoritățile. Ar fi trebuit să se vaccineze în etapa a treia, dar s-au imunizat acum. Ministrul Sănătăţii anunță controale în centrele de vaccinare şi sancţiuni drastice. Între timp, creşte cifra noilor cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie. 8 români au fost confirmaţi. În ultimele 24 de ore, s-au vaccinat 25.718 persoane, iar 16.608 au fost deja imunizate cu a doua doză.

27 Ianuarie 2021, 21:37 Știrile TVR |
Controale în centrele de vaccinare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Autoritățile recunosc ceea ce presa a semnalat în ultima vreme: sunt persoane care sar peste rând la vaccinare.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Am descoperit între 15 și 23 ianuarie, în Registrul de Vaccinări, sunt 1.353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Ar putea fi erori de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit rândul. E clar pentru toată lumea că România în acest moment nu poate să fie un sat fără câini. Asta înseamnă că ne trebuie sancțiuni.

Dar, nu e singura problemă care trebuie rezolvată urgent.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Treizeci la sută dintre vaccinări sunt în afara platformei de programare. Există o platformă de programare și există Registrul național pentru vaccinare. Ei bine, acestea două trebuie puse împreună. Există 30% dintre oameni care sunt în Registrul de vaccinare și nu sunt în platforma de programare. Sunt oameni care merg în centrul de vaccinare sau sunt centre de vaccinare care nu sunt informatizate așa cum s-ar cuveni.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății și Direcțiile de Sănătate Publică încep controalele.

Coordonatorii centrelor de vaccinări riscă sancțiuni și chiar să fie cercetați disciplinar. Pentru că aceste vaccinări făcute peste rând pot întârzia imunizarea unor categorii vulnerabile.

Se întâmplă deja în județul Cluj, unde s-a decis amânarea vaccinării bătrânilor pentru că nu mai sunt doze.

În județul Cluj sunt 50 de centre destinate bătrânilor. Dintre acestea, 35 sunt private și restul aparțin Direcției de asistență socială. Până acum, au fost vaccinate doar 700 de persoane, bătrâni și angajați.

Campania de imunizare în centrele private pentru vârstnici ar fi trebuit să înceapă astăzi, astfel încât toți cei 2000 de bătrâni din județ să fie vaccinați cât mai repede. Mulți au probleme de sănătate și imunizarea lor e o urgență.

Irina Munteanu, subprefectul județului Cluj: Era programată echipa mobilă pentru două centre private, iar pe mâine alte două centre private, peste 250 de persoane. Depindem de dozele de vaccin pe care le avem la dispoziţie. Este vorba despre o încetinire a ritmului. Să nu pornim foarte multe vaccinări şi să nu avem rapel.

Urgența vaccinării este dată și de amenințarea noii tulpini mutante din Marea Britanie. Sunt acum la noi 8 cazuri confirmate.

Andreea Moldovan, secretar de stat, Ministerul Sănătății: Sunt încă trei teste de secvențiere pozitive de astăzi. Două dintre ele aparțin focarului din școală. Un test este nou. Este o persoană tânără. Am luat legătura telefonic cu dânsa, este în stare generală bună, carantinată la domiciliu împreună cu prietenul, de asemenea confirmat pozitiv.

Potrivit autorităților, campania de vaccinare merge bine și România este în top 10 la nivel european privind numărul persoanelor vaccinate.

Până acum, aproape 515 mii de români au fost imunizați și s-au înregistrat sub 1.500 de reacții adverse.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI