Contribuții sociale plătite de angajați, nu de angajatori. Argumente pro și contra

23 aprilie 2017, 20:38

Orice angajat cu carte de muncă plăteşte în prezent o contribuţie pentru pensii de 10,5% din salariul brut, 5,5% pentru sănătate şi 0,5% pentru şomaj. Dacă adăugăm și partea angajatorului, ajungem la un procent de 39% care merge la stat.

De anul viitor, ar urma să scadă la 35%, iar contribuția pentru șomaj va fi eliminată.

Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe: „Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective„.

Liderii sindicali spun însă că nu există nicio garanţie că firmele le vor creşte angajaţilor salariul brut astfel încât aceștia să nu piardă bani.

Reprezentanţii patronatelor cred că majoritatea companiilor vor acorda de bunăvoie această majorare, în condiţiile în care oricum găsesc greu lucrători.

Ministerul Finanţelor vrea să modifice şi modul în care se stabilesc contribuţiile pentru cei care obţin venituri din activităţi independente, astfel încât să plătească mai mult pentru contribuţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite