Contribuții sociale plătite de angajați, nu de angajatori. Argumente pro și contra

De anul viitor, contribuţiile sociale şi de sănătate vor fi plătite de angajaţi, nu de angajatori. Aşa vrea Ministerul Finanţelor, care ne asigură că salariul net va rămâne neschimbat, pentru că va creşte venitul brut. Sindicatele cred însă că firmele nu pot fi obligate să facă aşa ceva, iar angajaţii vor avea de pierdut.

 

23 Aprilie 2017, 20:38 (actualizat 23 Aprilie 2017, 20:42) Știrile TVR |
Contribuțiile, în sarcina angajatului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Orice angajat cu carte de muncă plăteşte în prezent o contribuţie pentru pensii de 10,5% din salariul brut, 5,5% pentru sănătate şi 0,5% pentru şomaj. Dacă adăugăm și partea angajatorului, ajungem la un procent de 39% care merge la stat.

De anul viitor, ar urma să scadă la 35%, iar contribuția pentru șomaj va fi eliminată.

Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe: "Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective".

Liderii sindicali spun însă că nu există nicio garanţie că firmele le vor creşte angajaţilor salariul brut astfel încât aceștia să nu piardă bani.

Reprezentanţii patronatelor cred că majoritatea companiilor vor acorda de bunăvoie această majorare, în condiţiile în care oricum găsesc greu lucrători.

Ministerul Finanţelor vrea să modifice şi modul în care se stabilesc contribuţiile pentru cei care obţin venituri din activităţi independente, astfel încât să plătească mai mult pentru contribuţii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI