Contre pe legea care vrea să combată dezinformarea în Republica Moldova

8 aprilie 2022, 14:54

Legea privind securitatea informațională ar urmă să ofere statului moldovean instrumente de luptă cu informațiile false. Ar urma să fie întărite puterile Serviciului de Securitate de la Chișinău care țin de prevenirea, descoperirea, contracararea și interzicerea activităților care pot să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova.

Legea prevede sancțiuni dure pentru instituțiile de presă care răspândesc informațiile false, care pot ajunge până la întreruperea emisiei sau suspendarea site-urilor.

Proiectul prevede și amenzi pentru persoanele fizice care dezinformează. Inițiativa deputaților Partidului Solidaritate și Adevăr a fost criticată de socialiștii și comuniștii din Parlamentul de la Chișinău.

Adela Răilean, deputat BCS, Republica Moldova: Prin acest proiect, sub pretextul securizării spațiului informațional, tot ce va fi critic în adresa guvernării va fi calificat ca dezinformare.

Autorii legii spun că noile mecanisme sunt necesare întrucât legislația actuală nu mai poate face față fenomenului care a luat amploare în Republica Moldova.

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova: Nu e nici o cenzură. Au tot instrumentarul la îndemână să conteste să își apere pozițiile. Noi am făcut dovada de-a lungul anilor că pledăm pentru informarea corectă a societății. Noi am suferit de pe urma cenzurii.

Specialiștii susțin că proiectul nu conține elemente de cenzură, însă admit că pot fi făcute modificări.

Petru Macovei, expert media: Majoritatea deputaților din acest bloc sunt, de fapt, agenți de influență rusă în Republica Moldova. Ei transmit mesajele Kremlinului. Proiectul votat în primă lectură conține prevederi clare care vor face imposibilă retransmiterea unor posturi de televiziune din Rusia de către posturile din Moldova: Exclusiv, Bravo, Accent TV și NTV Moldova.

Legea privind securitatea informațională a Republicii Moldova a fost votată în prima lectură.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite