Contre la nivel înalt între SUA și Germania, la Conferinţa pentru securitate de la Munchen

15 februarie 2020, 20:54

Occidentul este tot mai slăbit din interior, măcinat de populism, iar legătura dintre Europa și America a pierdut din vigoare. Rusia și China contribuie la declinul occidentalilor la nivel mondial.

Acestea sunt liniile generale ale Raportului Conferinței de la Munchen, cea mai importantă reuniune anuală pe teme de securitate.

Discursurile au fost directe. Președintele Germaniei a evocat egoismul administrației Trump și replierea națională a SUA.

Frank Steinmeier, preşedintele Germaniei: „Chiar şi cel mai apropiat aliat al nostru, SUA, refuză sub administraţia actuală, ideea însăşi a unei comunităţi internaţionale.”Din nou măreţi”, chiar pe seama vecinilor şi partenerilor.”

SUA au contribuit la consolidarea NATO pe flancul estic, în apropierea frontierei cu Rusia si au condus campania de eliminiare a organizației teroriste Stat Islamic.  Acestea sunt SUA care resping comunitatea internațională, a comentat șeful diplomației americane.

Mike Pompeo,  secretar american de stat: „Aceste declaraţii nu reflectă deloc realitatea. Am plăcerea să vă anunţ că ideea conform căreia Alianţa transatlantică ar fi moartă este extrem de exagerată.”

Cred în Europa și America împreună, nu în fiecare separat, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Emmanuel Macron s-a arătat îngrijorat față de lipsa de reacție a Germaniei în privința proiectelor sale de reformare a UE. Nu putem fi partenerul mai mic al SUA, a spus liderul Franței, care s-a referit și la un nou tip de dialog strategic cu Rusia.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Devenim un continent care nu mai crede în viitorul său, nu destul. Trebuie să ne reangajăm într-un dialog cu Rusia pe termen lung, dar să facem responsabil acest lucru.”

România este reprezentată la Munchen de o delegație condusă de premierul Ludovic Orban, din care fac parte miniștrii Apărării și de Externe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite