Contradicţii pe tema legalității transplantului de pancreas de la Cluj-Napoca

19 aprilie 2017, 20:45

Activitatea de transplant de pancreas s-a desfăşurat nelegal la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, scrie în răspunsul oficial dat de ministrul sănătăţii unui deputat USR de Cluj.

E amintit şi un control din septembrie, anul trecut, dispus de către fostul ministru Vlad Voiculescu. S-au găsit atunci datorii vechi de aproape 1,5 milioane de lei. Şi s-a constatat că banii pentru transplant nu au fost cheltuiţi eficient.

În nici 24 de ore, procurorii au făcut patru descinderi. Au fost şi la institut, şi la clinica privată a profesorului Mihai Lucan – fostul şef al centrului, acuzat că ar fi folosit spitalul public pentru interese personale.

În criteriile de acreditare pentru centrele de transplant de organe, adică Ordinul MS 860/2013, este prevăzută la primul punct autorizaţia sanitară de funcţionare. Nu se specifică autorizaţia sanitară de funcţionare pentru transplant, pentru că nu există aşa ceva.

După ce scandalul a luat amploare, Ministerul Sănătăţii revine şi spune că institutul e acreditat pentru transplantul de pancreas de 4 ani.Totuşi, reprezentanţii institutului spun că vor începe demersurile pentru a include în autorizaţia sanitară de funcţionare şi transplantul pancreatic. Până atunci, nu vor mai transplanta pancreas.

Prima astfel de intervenţie a fost realizată în 2004, la Cluj-Napoca, sub coordonarea profesorului Lucan. Au fost 7, în doi ani. Apoi au fost oprite. S-au reluat după 8 ani, în 2014. De atunci, s-au mai făcut 14 intervenţii, 12 transplanturi combinate rinichi – pancreas. Nu se ştie câţi pacienţi trăiesc.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite