Contractul pentru corvete este blocat pentru că partea franceză vrea mai mulți bani. Surse din Cabinet susțin că presiunile vin inclusiv dinspre Élysée

18 decembrie 2021, 19:09

Inițial, contractul cu Naval Group nu s-a putut semna din cauza contestațiilor. La sfârșitul anului trecut, acest impediment a fost înlăturat, însă afacerea corvetelor tot blocată a rămas.

Surse din Cabinet susțin că presiunile din partea franceză să se semneze la un preț mai mare decât cel cu care s-a câștigat licitația sunt puternice și vin de la cel mai înalt nivel, inclusiv dinspre Élysée.

Am încercat să aflam detalii de la producătorul francez.

Într-un comunicat sec, Naval Group ne-a transmis că discută cu partea română pentru a sprijini Forțele Navele în programele de modernizare și că proiectul francez este soluția perfectă pentru România.

Nici Ministerul Apărării Naționale nu dă detalii, însă de-a lungul acestui an, reprezentanții instituției au afirmat că sunt gata de semnarea contractului.

Decebal Ilina spune că această situație nu se poate prelungi la infinit, în condițiile în care Forțele Navale au nevoie ca de aer de aceste nave moderne.

Din momentul semnării și până la livrarea primei corvete vor mai trece încă 3 ani, urmând ca toate 4 să vină în 7 ani.

Analiștii militari sunt de părere că, în acest moment, România nu are practic nicio capabilitate navală la Marea Neagră.

Cele două fregate cumpărate de la britanici nu au fost modernizate, nu au sisteme de rachete și de conducere a focului și sunt descrise de specialiști drept „hoteluri plutitoare”.

În aceste condiții, în lipsa corvetelor, Forțele Navale reprezintă structura cu cele mai învechite dotări din armata română.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă