Contractul de aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru corvetele Forțelor Navale este blocat de mai bine de 7 luni, deși Ministerul Apărării dorește semnarea lui. Surse din Armată susțin că Naval Group, Franța și șantierul Naval Constanța, câștigătorii licitației, cer mai mulți bani pe motiv că a trecut timpul și prețurile trebuie reactualizate. Cum așa ceva e imposibil din punct de vedere legal, contractul nu se semnează și noile corvete ale Marinei par un obiectiv din ce in ce mai îndepărtat.
Teoretic, contractul pentru cele 4 corvete ale Forțelor Navale trebuia semnat la sfârșitul anului trecut.
Contestațiile și cele mai importante procese intentate de compania care a ieșit pe locul doi la licitație fuseseră finalizate și permiteau acest lucru.
Semnarea nu a avut loc însă și, potrivit unor surse militare și din industria de apărare, nici nu sunt șanse să se întâmple prea curând, atât timp cât partea franceză vrea mai mulți bani decât suma care i-a adus locul întâi la licitația Armatei.
Am cerut un punct de vedere producătorului francez Naval Group, însă nu l-am primit.
Acum, Forțele Navale s-au văzut cu singurul mare proiect de înzestrare blocat.
Problema este deosebit de gravă, în condițiile în care dotările Marinei Militare sunt la pământ, iar după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, situația în Marea Neagră este tensionată.
Analiștii militari sunt de părăre că, în acest moment, România nu are o capabilitate navală la Marea Neagră.
Cele două fregate cumpărate de la britanici nu au fost modernizate, nu au sisteme de rachete și de conducere a focului și sunt descrise de analiști drept "hoteluri plutitoare" iar contractul pentru corvete pare compromis.
Prima navă de luptă ar trebui să vină la 3 ani din momentul semnării contractului, urmând ca toate 4 să fie gata în 7 ani.