Contractul celor patru corvete este blocat în continuare. Premierul Nicolae Ciucă: Este o chestiune tehnică, la nivelul comisiilor de negociere, până când părțile vor conveni să-l semneze. Este tot ceea ce știu

27 octombrie 2022, 16:54

Contractul pentru construcția celor patru corvete, câștigat de Naval Group, trebuia semnat în urmă cu mai bine de doi ani. Surse din armată susțin că partea franceză a cerut constant mai mulți bani, motivând că s-au scumpit foarte mult materiile prime. Deși părțile susțin că negociază, iar autoritățile de la București au tot acordat termene pentru semnare, nerespectate de fiecare dată, programul de înzestrare este în continuare blocat.

Nicolae Ciucă, premier și ministru intermar al Apărării: Știu că sunt discuții tehnice. Din păcate, de foarte mult timp acesta se derulează fără să se fi ajuns la un rezultat concret. Ne dorim în continuare ca acest program să poată să fie demarat. Este doar o chestiune tehnică, la nivelul comisiilor de negociere, până când părțile vor conveni să poată să semneze acest contract. Este tot ceea ce știu despre stadiul la care se găsește în acest moment contractul corvetelor. (n.r., Vă așteptați ca anul viitor să se semneze contractul?) Eu am sperat încă de acum doi ani ca acest contract să poată să se semneze, din păcate au apărut toate aceste probleme legate de criza economică, de creșterea prețurilor la materiale și echipamente, presupun că cei care într-adevăr studiază în detaliu care sunt condițiile din contract să ajungă la final la o concluzie.

Programul corvetelor este cel mai important pentru Marina Militară, probabil categoria de forțe cu cele mai slabe dotări din Armata Română. Deși bani sunt, autoritățile nu reușesc să construiască de foarte multă vreme aceste nave.

Gl. (r) Cătălin Tomescu, fost comandant al unui comandament NATO: Marea Neagră a devenit deja un câmp de bătălie. Nu poți să mergi numai cu alea vechi. E foarte periculos pentru că nu poți să-ți îndeplinești misiunea. Adică în situația în care s-ar întâmpla să … bine, suntem în NATO și nu cred că se va ajunge ca Federația Rusă să atace o țară NATO, dar dacă s-ar întâmpla să atace n-ai avea ripostă cu nave.

Surse din industria de apărare susțin că francezii fac presiuni mari pentru o înțelegere guvern-la-guvern care să le aducă și mai mulți bani, dar și posibilitatea să construiască navele în Franța, și nu la Constanța.

Am încercat fără succes să obținem un punct de vedere de la compania Naval Group.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite