Contracte noi. De la 1 iulie, piața gazelor se liberalizează

Românii pot semna contracte noi pentru livrarea gazelor naturale. De la 1 iulie, piața gazelor se liberalizează. Iar prețurile nu vor mai fi stabilite de stat, ci vor fi calculate de companii, în funcție de cerere și ofertă. Specialiștii în energie recomandă să citim cu atenție ofertele pentru a nu plăti mai mult.

21 Mai 2020, 20:27 |
Contracte noi pentru furnizarea gazelor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Furnizorii au început să le trimită clienților oferte cu noile tarife pe care vor să le aplice de la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței gazelor naturale.

Peste 80 de companii se întrec să semneze contracte cu cei peste 3,5 milioane de clienți casnici, care sunt acum în piața reglementată și plătesc prețurile stabilite de stat.

Silvia Vlăsceanu, director executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie: Chiar și ofertele acestea foarte tentante trebuie citite cu mare, mare atenție de către orice client. Adică, decât să regrete că a schimbat furnizorul, mai bine citește de două ori contractul, astfel încât să aleagă în cunoștiință de cauză.

Legea vă dă posibilitatea să schimbați furnizorul dacă nu sunteți mulțumit de oferta acestuia.

"Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu și gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze ales de către client", au precizat reprezentații Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Cel mai indicat este să comparăm ofertele înainte de a semna un nou contract.

Pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie găsiți o aplicație cu ajutorul căreia puteți compara ce oferte au furnizorii. Trebuie să introduceți câteva date, de exemplu ce tip de client sunteți și ce consum anual aveți, iar programul vă arată lista de prețuri.

Specialiștii în energie recomandă să fim atenți nu doar la prețul din ofertă. La fel de importante sunt și clauzele care fac referire la întârzierile la plată sau la intervențiile în caz de avarii.

Ionuț Purică, expert în energie al Academiei Române: E important de știut în contract care este perioada de refacere a alimentării cu gaz. Că una e să stai iarna 3 ore fără gaz și alta e să stai 3 zile, evident în condiții de temperaturi scăzute când folosești gazul și pentru încălzire.

Clienții care nu încheie în următoarea perioadă un contract nou cu furnizorul actual sau cu altul nu rămân fără gaze.

Contractul actual va fi valabil până la 30 iunie 2021. Dar vor plăti alt preț pentru gaze, cel din oferta furnizorului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI