Contrabandă cu substanțe de coacere forțată a legumelor. Consumul poate duce la boli neurodegenerative, dezechilibre hormonale sau cancer

4 mai 2023, 18:23

Ancheta a fost extinsă după ce polițiștii din Buzău și Ilfov au prins în flagrant delict un bărbat din Ilfov care a adus în țară o cantitate mare de substanțe toxice, interzise în România.

Este vorba de sute de kilograme de produse chimice neomologate folosite pentru protecţia plantelor. Multe, expirate.

În urma cercetărilor, polițiștii au descins și la doi fermieri din localitatea buzoiană Glodeanu Sărat care utilizau substanțele pentru a-și crește și vinde producția de legume din solarii.

ANE MARIE VRAPCIU, purtător de cuvânt IPJ Buzău: În urma activităților, polițiștii au ridicat 204 kg și 356 litri de substanțe neomologate dintre care 16 kg expirate, aduse din afara țării.

Polițiștii au mai găsit într-o autoutilitară 400 de litri şi 144 de kilograme de produse chimice. Conform normelor în vigoare, responsabilii cu verificarea acestor produse pot preleva o singură probă pe care o trimit pentru analiză unui laborator din București.

NICOLAE COMAN, director, Oficiul Fitosanitar Buzău: Din buletinele trimise la laboratorul național, nu s-au găsit peste limita admisă.

Anchetatorii urmează acum să verifice legumele din solariile celor doi fermieri buzoieni suspectați că foloseau astfel de substanțe.

ANTONIA IONIŢĂ, corespondent TVR: Potrivit anchetatorilor, suspecții foloseau substanțele interzise aduse ilegal din Turcia în concentrații mai mari și de 7-8 ori peste limita admisă.

Consumatorii pot identifica legumele coapte forțat, dacă știu la ce să fie atenți. De exemplu, dacă o roșie are pulpa albicioasă cu nuanțe de verde.

Consumul fructelor și legumelor cu creștere forțată poate provoca boli grave, avertizează specialiștii.

BIANCA MUŞAT, cercetător ştiinţific, Banca de Gene Buzău: Pot duce la degenerescențe ale celulelor și dezechilibre hormonale.

Prof. univ.dr.VASILE STOLERU, prorector, Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi: Sunt responsabile de boli neurodegenerative sau cancer.

Dr. ing. Costel Vînătoru, directorul Băncii de gene Buzău: O măsură este accea să cumpărăm produse atunci când ştim că din punct de vedere climatic este momentul optim când ele s-au maturat normal.

Cei trei bărbați aflați în vizorul procurorilor sunt cercetați pentru producere, livrare și utilizare de îngrășăminte chimice neautorizate pentru culturi dar și de contrabandă calificată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite