Continuă protestul la CE Oltenia. Cinci angajați au intrat în greva foamei. Directorul Sorin Boza: Protestul este ilegal, am propus o creștere salarială de 12-13%

15 ianuarie 2019, 10:38

UPDATE Numărul angajaților care au intrat în greva foamei a ajuns la cinci, a transmis Oana Danciu, de la Craiova.

UPDATE Bogdan Hossu, liderul confederației Cartel Alfa: „Ieșirea din criză este realizată prin faptul că conflictul de muncă este declanșat de salariați, nu de sindicate, și este încercarea care s-a făcut ieri, ca lucrurile să intre pe un făgaș normal. Și în acest sens, astăzi liderii au solicitat ca să se intre la negocierea anexei la CCM, astfel încât revendicările salariaților să fie cuprinse într-o anexă contractuală, pentru că discutăm de aplicarea creditelor salariale din martie și a aplicării voucherelor de vacanță din mai. Să nu uităm că totul a fost declanșat de la faptul că a fost transmisă o proiecție de buget în discuție cu creșteri zero pe fondul de salarii și de aici a apărut nemulțumirea și disperarea oamenilor, legată de perspectiva lor. Ceea ce s-a discutat ieri a fost identificarea resurselor pentru creșterile salariale, evident nu la 45%, ci diferențiat, după tipul de lucrător, în principal pentru salariile mici și pentru salariile mari – înghețarea structurii respective”.

UPDATE Directorul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a declarat prin telefon: „Ieri ne-am întâlnit la București cu reprezentanții sindicatelor majoritare și cu cele patru confederații, discuții în care CE Oltenia a căutat să găsească soluții pentru rezolvarea solicitărilor salariale, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Reprezentanții salariaților noștri au aplecat în teritoriu cu propunerea făcută de noi, ca să poată să discute cu oamenii. Sunbt două propuneri: acordarea, pentru prima oară, începând din acest an, a tichetelor de vacanță pentru toți cei 12.000 de angajați, care a fost una dintre solicitările dânșilor, și am găsit o soluție de creștere a salariilor muncitorilor cu un procent de 12-13%. Am cerut ca totul să facem într-un cadru legal. CEO are un contract colectiv de muncă valabil până în 2020. (n.r., întrebat dacă există amenințări asupra celor care organizează protestul) Nu există nicio amenințare, fiind vorba de siguranța sistemului energetic național, CEO a demarat procedura corectă de a declara această grevă ilegală. Atât timp cât ai un CCM, în care este clar specificat că eventualele negocieri pentru salarii demarează cu data de 1 martie, trebuie să respectăm toți legea. Nu vor exista repercusiuni administrative. Vă asigur că pașii sunt ilegali. Am fost informat că cei doi care au intrat în greva foamei au intrat cu principala lor solicitare – renunțarea la plata taxei de 2%, voi avea o discuție cu ei. la întâlnirea de la Ministerul Energiei, cu ministrul Anton și cu confederațiile naționale, s-a agreat ca săptămâna care vine să se dermareze toate procedurile pentru a scoate de pe această listă CEO”.

În acest moment, doi angajaţi ai CEO au intrat în greva foamei. Este vorba de Manu Tomescu – un lider de sindicat – şi un energetician de la Termocentrala Rovinari. Cei doi spun că au recurs la această formă de protest din cauza amentinţărilor pe care le-au primit colegii lor care au intrat în grevă spontană, începând de vineri seară. Ei acuză conducerea complexului de duplicitate, pentru că, spun ei, pe de o parte se duce şi negociază, iar pe de altă parte face reclamaţii şi pune presiune pe angajaţi. Protestatarii cer conducerii să semneze un angajament prin care să-și asume că nu ia măsuri administrative asupra celor care au protestat. De asemenea, greviștii foamei au spus că vor să-i aducă la Gorj pe ministrul Energiei, Anton Anton, și pe prim-ministrul României, Viorica Dăncilă.

Cer Guvernului să ia măsuri urgențe și ferme pentru eliminarea taxei de 2%, pusă pe cifra de afaceri a C.E.Oltenia, și să asigure subvenționarea costurilor insuportabile cu certificatele de carbon. În acest moment,  nouă din cele 10 cariere sunt închise şi aproximativ 8.000 de mineri protestează.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite