Rusia: Cozile cu cei care fug de mobilizare se văd din satelit: „Nu vreau să lupt pentru Putin, nu vreau să mor tânăr”. Cei care refuză mobilizarea fac 10 ani de închisoare

27 septembrie 2022, 17:32

La granița Rusiei cu Georgia este trafic intens. Zeci de mii de ruși continuă să fugă la vecini, pentru a scăpa de mobilizare. Coada de mașini este pe zeci de kilometri și nu puțini sunt cei care sunt pe jos. Unii au venit din regiunea Moscovei și au făcut trei zile pe drum: „La autostop, şoferii ne cereau 45.000 de ruble (n.r. în jur de 800 de euro).

Am găsit biciclete, era cineva care le aducea pentru cine vrea să plece şi le vindea cu 25-30.000 de ruble (n.r. 440-530 de euro). Am luat trei bicilete şi aşa am ajuns aici”.

Situație similară și la granițele cu Mongolia și Finlanda, unde traficul a crescut considerabil în ultima săptămână și este vizibil chiar din satelit. Iar cei care pleacă nu au nicio intenție să revină acasă până nu se schimbă situația: „Nu mai vreau să mă întorc, pentru că probabil vor continua să forţeze oamenii să meargă la luptă. Nu vreau să lupt pentru Putin, nu vreau să mor tânăr”.

Iar cine nu pleacă nu are de ales. În toată Rusia sunt familii în lacrimi pentru că ordinul de mobilizare nu se discută. Sunt și cei care au dorit să simtă un pic de fericire înainte de a pleca pe front. La Rostov, doi tineri s-au căsătorit cu doar câteva minute înainte că proaspătul mire să fie urcat în autocarele armatei.

În zeci de orașe din Rusia continuă și protestele declanșate în 21 septembrie, odată cu ordinul de mobilizare. Mii de oameni au fost arestați și unii forțați să se înroleze. Mihail a fost reținut la Moscova, a stat șase ore într-o dubă, dar a avut curajul să refuze să semneze trimiterea pe front.

Mihail Suetin, protestatar: „Când am refuzat să semnez înrolarea mi-au spus că e alegerea mea, dar o să fac puşcărie. O să stau 10 ani în spatele gratiilor, într-o colonie penală, pentru că e ilegal să refuzi mobilizarea”.

Legea care a înăsprit aspru pedepsele pentru dezertare, predare sau refuzul mobilizării a fost adoptată în Duma de stat chiar cu o zi înainte că Vladimir Putin să anunțe înrolarea rezerviștilor pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite