Contextul mutării ambasadelor la Ierusalim și poziția României

Nicidodată în ultimele decenii mutarea unei ambasade nu a fost atât de controversată. Până la urmă însă, Ierusalimul este considerat de multe țări, tacit, drept capitală de facto a Israelului. Și atunci de ce să nu aibă Statele Unite ambasada acolo? Mihai Melinescu ne arată contextul unei asemenea decizii și, mai ales, de ce ne privește în mod direct, pentru că și România a intrat în această controversă.

18 Mai 2018, 17:40 (actualizat 25 Mai 2018, 18:23) Știrile TVR |
LUMEA AZI Cum rămâne cu ambasada?
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În practică, din punct de vedere diplomatic s-a stat de zeci de ani într-un provizorat: toate țările cu care Israelul are relații diplomatice, inclusiv România, au avut până acum ambasadele la Tel Aviv. Pentru că nimeni nu a vrut să agraveze conflictul, generat încă de la stabilirea statului evreu în 1948.

Atunci a și început disputa, fiindcă Națiunile Unite nu au desemnat o capitală a noii ţări, după ce teritoriul a ieșit de sub administrație britanică.

La Ierusalim sunt simbolurile puterii de stat a Israelului: legislativul, guvernul, președinția, curtea supremă. Toate țările au consulate și reprezentanțe și la Ierusalim, inclusiv noi.

România a avut întotdeauna relații bune și cu unii, și cu alții.

Pe de altă parte, cu noua atitudine a administrației Statelor Unite, care sunt, totuși, partenerul nostru strategic numărul unu, Bucureștiul este între ciocan și nicovală și trebuie să își clarifice poziția. O să vedem în ce fel și cu ce rezultate.

Detalii despre acest subiect, în materialul video.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI