Consumul a fost principalul motor de creştere economică şi în primul trimestru al acestui an. Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat cifrele anunţate anterior: o creştere de 4,2% faţă de acelaşi trimestru din 2017, dar o stagnare faţă de ultimele 3 luni ale anului trecut. Celelalte ţări europene au avut creşteri economice, inclusiv de la un trimestru la altul.
Industria şi comerţul au susţinut creşterea anuală a economiei. Banii câştigaţi au mers însă în continuare mai ales spre consum şi abia apoi spre investiţii. Și astfel, economia a crescut în primele trei luni cu 4,2 la sută față de aceeași perioadă din 2017. Dar nu a depășit nivelul de la finalul anului trecut.
Analiştii economici spun că, după aceste rezultate, e greu de crezut că economia va creşte cu 5,5%, aşa cum și-a făcut calculele Guvernul.
Ministerul Finanţelor susţine că avem în continuare o creştere economică robustă, confirmată şi de FMI şi de Banca Mondială, care şi-au îmbunătăţit prognozele şi estimează acum un avans anual de 5,1%.
Însă cele două instituţii internaţionale au şi îngrijorări legate de supraîncălzirea economiei, politica fiscal-bugetară şi diferenţele majore de nivel de trai între orașe și sate.
FMI avertizează că, fără investiții publice consistente, ritmul de creștere ar putea să scadă la 3 la sută, pe termen mediu. Iar ținta de deficit să fie depășită, dacă statul nu reușește să colecteze mai bine taxele.