Consumul susține economia și în 2018. Industria și comerțul au crescut, dar importurile au pus frână creșterii

7 iunie 2018, 21:07

Industria şi comerţul au susţinut creşterea anuală a economiei. Banii câştigaţi au mers însă în continuare mai ales spre consum şi abia apoi spre investiţii. Și astfel, economia a crescut în primele trei luni cu 4,2 la sută față de aceeași perioadă din 2017. Dar nu a depășit nivelul de la finalul anului trecut.

Analiştii economici spun că, după aceste rezultate, e greu de crezut că economia va creşte cu 5,5%, aşa cum și-a făcut calculele Guvernul.

Ministerul Finanţelor susţine că avem în continuare o creştere economică robustă, confirmată şi de FMI şi de Banca Mondială, care şi-au îmbunătăţit prognozele şi estimează acum un avans anual de 5,1%.

Însă cele două instituţii internaţionale au şi îngrijorări legate de supraîncălzirea economiei, politica fiscal-bugetară şi diferenţele majore de nivel de trai între orașe și sate.

FMI avertizează că, fără investiții publice consistente, ritmul de creștere ar putea să scadă la 3 la sută, pe termen mediu. Iar ținta de deficit să fie depășită, dacă statul nu reușește să colecteze mai bine taxele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă