Consumul frecvent de alimente prăjite intens, ‘asociat cu un risc ridicat de deces’. Cercetătorii recomandă alegeri alimentare sănătoase

Alimente prăjite intens
Alimente prăjite intens
27 ianuarie 2019, 16:36

O echipă de cercetători a descoperit că una sau mai multe porţii de alimente prăjite consumate zilnic cresc cu 8% riscul de deces premature, în comparaţie cu o dietă care nu include astfel de produse.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ), a concluzionat că una sau mai multe porţii zilnice de pui prăjit intens au fost asociate cu o creştere cu 13% a riscului de mortalitate din orice cauză şi cu un risc cu 12% mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare.

Una sau mai multe porţii zilnice de peşte sau crustacee prăjite conduc la o creştere cu 7% riscul de deces din orice cauză şi sporesc cu 13% riscul de deces asociat afecţiunilor cardiovasculare.

Acest tip de asociere a fost identificat de oamenii de ştiinţă şi în cazul unei diete care conţine mai puţine porţii de peşte şi de pui intens prăjite.

Efectele s-au menţinut şi în cazul în care au fost luaţi în calcul alţi factori, precum activitatea fizică.

Cercetarea a fost efectuată pe 106.966 femei cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, înrolate în studiul Iniţiativa pentru Sănătatea Femeilor (Women’s Health Initiative – WHI) în perioada 1993 – 1998.

De-a lungul unei perioade medie de monitorizare de 18 ani, 31.558 de femei au decedat, 9.320 din cauza problemelor cardiace, 8.358 ca urmare a cancerului şi 13.880 din alte cauze.

Consumul frecvent de alimente prăjite, în special pui prăjit şi peşte/crustacee prăjite, a fost asociat cu un risc ridicat (de deces) din toate cauzele şi cu mortalitatea cardiovasculară la femei în Statele Unite‘, a concluzionat echipa de la Universitatea din Iowa.

Am identificat un risc de mortalitate cardiovasculară, care este uşor de modificat prin stilul de viaţă şi alegerile alimentare. Reducerea consumului de alimente prăjite, în special pui prăjit şi peşte sau crustacee prăjite, ar putea avea un efect semnificativ asupra întregului spectru al sănătăţii publice‘, au notat oamenii de ştiinţă.

Studiul nu a identificat o asociere specifică între decesele provocate de cancer şi consumul de alimente prăjite.

Femeile care consumau cea mai mare cantitate de alimente prăjite erau mai tinere, de culoare, mai puţin educate şi aveau venituri reduse, potrivit statisticilor echipei de cercetători.

De asemenea, persoanele a căror dietă conţinea cel mai adesea alimente prăjite mâncau mai puţine legume, fructe şi cereale integrale şi consumau mai multe băuturi îndulcite, alune, sare şi carne roşie şi procesată, se arată în concluziile studiului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite