Consumul de energie electrică a depăşit producţia internă. România, nevoită să importe energie. Precizări de la Ministerul Energiei

13 februarie 2017, 10:27

Astfel, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producția totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, deferența fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantități importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW). Cu Bulgaria, România are un sold negativ, respectiv exporturile sunt mai mari decât importurile.

Producția națională era asigurată de cărbune — 2.642 de MW, hidrocentrale — 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă — 1.370 de MW, turbine eoliene — 123 de MW, panouri fotovoltaice — 199 de MW, biomasă — 47 de MW.

PRECIZĂRI DE LA MINISTERUL ENERGIEI

În legatura cu informatiile aparute in presa cu privire la incapacitatea Romaniei de a asigura consumul de energie electrica din productie interna, Ministerul Energiei face urmatoarele precizari:

România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producţia internă: există suficente unităţi de producţie şi stocuri de combustibili pentru acoperirea întregului necesar de consum al ţării, ţară noastră înregistrând inclusivdisponibilităţi pentru export (de ex., azi noapte, România a exportat în intervalul 3, circa 483 de MWh/h). Importul de energie electrică din dată de 13 februarie 2017 înregistrat în intervalul 9 s-a realizat prin intermediul pieţei pentru ziua următoare,cuplată cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia. Mecanismul care stă la baza funcţionarii pieţei cuplate este bunăstarea socială a consumatorilor finali; aceştia trebuie să aibă acces la cea mai ieftină energie disponibilă. În intervalul orar sus amintit, energia vândută în România se situa la un preţ mai mare decât energia provenită din cuplare (circa 74 de euro / MW – preţ România faţă de circa 71 de euro MW, preţ piaţă pentru ziua următoare cuplată) . Că atare, importul realizat în acest interval orar a fost unul în interesul consumatorului final din România. Reamintim cu această ocazie că inclusiv în momentele de vârf de iarnă în care România a înregistrat consumuri istorice de energie, ţară noastră a produs circa 10.000 – 11.000 MW/h, asigurând nu doar necesarul intern ci şi cantităţi pentru export (circa 1.000 -1.500 MW/h), România fiind un factor de echilibru în regiune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite