Consumul a scăzut în iunie, românii au cumpărat mai puține alimente, dar și haine. Specialiștii se tem de o creştere a şomajului în România şi o reducere a veniturilor reale

3 august 2022, 13:10

De la o zi la alta, românii pleacă de la cumpărături cu tot mai puține produse. Și se gândesc de două ori înainte să cumpere.

Datele Institutului Național de Statistică arată că în luna iunie cererea pentru produse nealimentare s-a redus cu 3,4%, în timp ce la produsele alimentare, băuturi şi tutun scăderea a fost de 0,7 procente. Astfel, afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut cu 1,4% în iunie, comparativ cu luna precedentă.

FELICIU PARASCHIVU, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii: Scăderile sunt în general la produsele care nu sunt de strictă necesitate. Unii comercianți au teama că dacă nu dau pe caiet, își vor pierde clienții. Din păcate, se dă pe caiet și din ce în ce mai mult, mai ales în ultimul an.

RADU CIOBANU, profesor universitar Academia de Științe Economice: Foarte mulți dintre români sunt îndatorați la bănci pe anumite credite ipotecare și atunci vor face o analiză simplă. Poate pentru mulți dintre ei e mai important să-și achite creditul, decât să cheltuiască pe bunuri din zona de comerț cu amănuntul.

Experții nu sunt la fel de optimiști.

BOGDAN GLĂVAN, profesor universitar în Economie: Mergem către o încetinire sau chiar către o recesiune. Principalul pericol pe care îl detectez aici este ca în perioada următoare, adică anul viitor, să avem o creştere a şomajului în România şi o scădere a veniturilor reale.

Iar în coșurile de cumpărături nu vor fi doar produse puține, ci și de o calitate mai slabă.

FLORIN SPĂTARU, ministrul Economiei (preluare BANII, AZI, TVR INFO): Noi discutăm permanent cu industria și vedem care este impactul atât al prețurilor la energie, dar și al cererii de pe piață, disfuncționalitățile pe liniile de aprovizionare, și vă dați seama că lucrurile astea se regăsesc în apetitul pentru consum al românilor.

Consumul este principalul motor de creștere economică, iar o scădere afectează și încasările la stat, care va colecta mai puțin bani la buget.

–––––––––––––––––––––––––––––

Cererea pentru produse ne-alimentare s-a redus cel mai mult – cu 3,4 la sută, în timp ce la produsele alimentare, băuturi şi tutun, scăderea a fost 0,7%.

În schimb, deşi scumpirea motorinei şi benzinei a fost una explozivă, în iunie, vânzările în staţii au fost mai mari cu 1,3 la sută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite