Consumăm prea multă sare! Nutriționiștii atrag atenția că un sandviș cu șuncă și pâine prăjită conține doza zilnică permisă
Adulții nu au nevoie de mai mult de 6 grame de sare pe zi, adică o linguriță, iar în cazul copiilor cantitatea de sare trebuie să fie la jumătate, 3 grame pe zi.
Rhiannon lambert, nutriţionist: „Consumul de sare în exces provoacă boli cardiovasculare, tensiune arterială, sănătatea oamenilor se degradează. În Marea Britanie avem multe avertismente publice privind consumul de sare, dar fără rezultat, mesajele nu ajung la oameni.”
Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Liverpool arată că oamenii consumă în medie în jur de 8 grame de sare pe zi, provenită, mai ales, din pâine, mezeluri și mâncare gata preparată.
Nutriționiștii spun că oamenii nici nu-și dau seama câtă sare ingerează, iar copiii, mai ales, depășesc cu mult limita admisă zilnic. Dacă la micul dejun mâncăm un sandviș cu șuncă și pâine prăjită, am consumat deja doza zilnică permisă. Autorii studiului cer o supraveghere mai atentă a pieței și norme mai stricte pentru industria alimentară în ceea ce privește adaosul de sare.