Președintele Iohannis, după consultările cu partidele: Nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern. Convoc noul Parlament pentru 21 decembrie

Președintele Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru. Va mai fi cel puțin o rundă de consultări, a anunțat șeful statului, la capătul seriei de întâlniri de luni, la care a constatat că nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier. Klaus Iohannis face însă o altă mutare și convoacă noul parlament pe 21 decembrie. Biroul Electoral Central tocmai a anunțat finalizarea redistribuirii mandatelor, ultima procedură după alegeri.

14 Decembrie 2020, 07:22 (actualizat 14 Decembrie 2020, 21:36) Știrile TVR |
Consultări fără rezultat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări  la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

După consultări, președintele Iohannis a declarat că, în acest moment, nu sunt întrunite condițiile pentru formarea unui guvern și a anunțat că intenționează să convoace noul Parlament pentru data de 21 decembrie.

Șeful statului a precizat că va fi nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări.

"Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează. Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament și pot să vă informez că intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie - săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament", a declarat președintele după consultările cu partidele.

La consultări, social democrații au propus un guvern de uniune națională, condus de Alexandru Rafila. Respinge soluția chiar și AUR. Celelalte trei formațiuni - PNL, USR-PLUS și UDMR sunt în impas în încercarea de a guverna împreună.

Impasul negocierilor dintre PNL, USR_PLUS și UDMR a fost principalul subiect al consultărilor pe care președintele Iohannis le-a avut cu partidele din noul parlament. PSD și AUR au fost și ele pentru consultări la Cotroceni, fiecare cu propunerea sa: social democrații vor guvern de Uniune națională, cei de la AUR vor premier, dar nu vor să fie în nicio coaliție.

La prima rundă a consultărilor, șeful statului a primit trei propuneri de prim-ministru: Alexandru Rafila, din partea PSD, Florin Cîțu, din partea PNL, și Dacian Cioloș, din partea USR Plus.

Ca partid cu cele mai multe mandate în parlament, dar și cu sabia opoziției deasupra capului, PSD a fost primul invitat la consultări.

Ideea de guvern de uniune națională e singura și neagreată de celelalte partide. PNL, USR-PLUS și UDMR i-au prezentat președintelui progresele , dar și impasul în care se află negocierile pentru formarea unei majorități și a guvernului. Totul s-a blocat la împărțirea funcțiilor de premier, președinte al Camerei și președinte al Senatului.

Prezenți pentru prima oară la consultări, liderii AUR au întârziat la Cotroceni. Au venit cu propuneri, dar s-au și delimitat de celelalte partide.

Președintele a avut o rundă de consultări și cu o delegație a celor 17 minorități, alta decât cea maghiară, reprezentate în Camera Deputaților.

Prima rundă a negocierilor dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții partidelor

ACTUALIZARE Consultările președintelui Iohannis cu partidele parlamentare s-au încheiat. La ora 18.00, șeful statului face declarații de presă.

ACTUALIZARE 16.04 Declarații Kelemen Hunor, UDMR, după consultări: Am spus că după rezultatul votului sunt mai  multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamentală. Cea mai bună formulă, din punctul nostru de vedere, este o coaliție guvernamentală și parlamentară PNL-USR PLUS - UDMR. Asta ar însemna o majoritate solidă. Cu sprijinul minorităților naționale altele decât cea maghiară am avea o majoritate solidă cu care am putea guverna 4 ani de zile. Cine a câștigat cele mai multe mandate trebuie să desemneze primul ministru, de aceea ar fi de dorit să ajungem la o înțelegere cât mai repede. Sunt două propuneri, de la PNL și USR-PLUS. Avem și noi două-trei nume, dar nu am pronunțat azi aceste nume. Cele trei formațiuni ar trebui să aibă câte un om în cele trei funcții. Noi nu avem preferințe, Cameră sau Senat.

ACTUALIZARE 16.00 Au început consultările președintelui Iohannis cu grupul minorităților naționale.

ACTUALIZARE 15.00 Delegația UDMR a ajuns la consultările de la Cotroceni. Delegaţia UDMR este formată din Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás, Bíró Rozália şi Antal Árpád.

ACTUALIZARE 14.30: Președintele AUR, George Simion, a declarat la finalul întâlnirii că partidul pe care îl reprezintă și-ar dori ca ”Florin Colceag, un profesionist al învățământului, să fie ministru al Educației”, iar școlile să fie redeschise. Simion a reiterat că AUR nu va lua parte la nicio coaliție de guvernare.

Călin Georgescu este propunerea AUR pentru funcția de prim-ministru, pentru că îl recomandă experiența internațională și faptul că este „cinstit, patriot și bun profesionist”, a mai spus copreședintele AUR, George Simion.

Delegația AUR a întârziat la consultări. ”Noi mergem pe jos la Cotroceni. Noi suntem altfel. Lumea crede că noi venim cu merțanele. Noi suntem oameni normali și venim pe jos, frumos, suntem cetățeni ai României, simpli”, spune Șoșoacă într-o postare pe Facebook.

 

_____________________________________________________________________________

ACTUALIZARE Copreşedintele USR PLUS, Dan Barna, a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că alianţa este optimistă în ceea ce priveşte şansele constituirii unei majorităţi de centru-dreapta stabile şi echilibrate.

Barna a menţionat că, în cadrul discuţiilor, USR PLUS l-a susţinut pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, astfel încât coaliţia care ar urma să se formeze să fie una ''echilibrată" şi care să transmită un mesaj de stabilitate.

"Dacian Cioloş a fost şi este propunerea USR PLUS pentru poziţia de premier, în situaţia în care cei de la PNL vor opta pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor. Miza este una foarte clară. După ce vom reuşi să găsim o soluţie echilibrată, şansa României de a avea un guvern stabil va fi una reală", a spus Barna.

____________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 13.32: Liderul PNL, Ludovic Orban, relatează că i-a prezentat președintelui Klaus Iohannis „poziția de principiu a PNL” - formarea unui guvern de centru-dreapta cu posibili parteneri USR PLUS, UDMR și minorități naționale.

„I-am prezentat președintelui poziția de principiu a PNL. PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru dreapta. I-am prezentat președintelui mandatul acordat de BPN și anume - formarea unui guvern de centru dreapta, cu posibili parteneri, USR PLUS, UDMR și minorități naționale, un program de guvernare. De asemenea, i-am prezentat președintelui că propunerea noastră e Florin Cîțu și cealaltă componentă a mandatului - președinția Camerei Deputaților”, spune președintele PNL, Ludovic Orban.

Întrebat despre impasul negocierilor din cauza funcției de la Cameră, Orban a afirmat că negocierile nu se desfășoară atât de rapid pe cât și-ar fi dorit.

„Sigur că sunt puncte în care avem diferențe, dar din punctul nostru de vedere deschiderea de a continua aceste negocieri este aceeași și noi vom continua aceste discuții. pot să vă confirm că dacă există o discuție se poate ajunge la o competiție. Dacă câștigă unul dintre competitori, cealaltă formațiune va fi sprijinită pentru a ocupa Senatul, dar nu s-a ajuns la un acord pe această temă”, a spus el.

____________________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 13.01: USRPLUS a intrat la consultări. ”Fiecare are o posibila majoritate, un posibil premier. Vă ascult cu mare atenție”, le-a spus Iohannis.

_______________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 12.10: În timp ce liberalii erau la consultări cu președintele, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut o conferință de presă în care a detaliat discuțiile pe care delegația social-democraților le-a purtat cu Klaus Iohannis.

”Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată și nu ne permitem o majoritate fragilă. Un Guvern de uniune națională este cea mai bună soluție pentru România în acest moment, sigur, urmând ca partidul care a câștigat alegerile să desemneze premierul, în persoana domului Alexandru Rafila”, a spus Ciolacu.

„Am menționat faptul că acele negocieri ridicole de la Vila Lac nu au ce căuta în democrația reală. Vom aștepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie. Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată atât în ceea ce privește criza sanitară, cât și criza economică și nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă”, a declarat liderul social-democraților după consultări.

PSD consideră că un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție în acest moment pentru România: „Normal în această construcție politică partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul-ministru în persoana domnului Alexandru Rafila”.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis i-a întrebat pe cei din PSD cu cine ar putea forma majoritatea parlamentară pentru un guvern condus de Alexandru Rafila, Ciolacu a răspuns că toate forțele politice ar fi reprezentate.

______________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 12.01: Liberalii și președintele Klaus Iohannis au intrat la consultări.

__________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 11.24: Consultările cu PSD s-au încheiat.

„Tema discuției de azi e evidentă. Doresc să știu opinia dvs despre formarea unei majorități, o variantă, doi despre formarea unui guvern și alte probleme dacă doriți să mi le prezentați”, a spus Klaus Iohannis la începutul consultărilor cu delegația PSD.

______________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 10.37: Social-democrații se pregătesc să intre la consultări cu șeful statului. Înainte de a ajunge la Cotroceni, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că președintele Klaus Iohannis ar trebui să ”accepte că a pierdut”.

„Mergem la Cotroceni cu un mandat clar dat de români. Electoratul a sancționat fosta guvernare condusă de dl. Orban și de dl. președinte Iohannis. Dl. președinte Iohannis trebuie să înțeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri și trebuie să accepte nominalizarea PSD în persoana dlui prof dr Alexandru Rafila să fie prim-ministru desemnat. Sunt ferm convins că va găsi calea și de a-l desemna pe dl. Rafila prim-ministru”, spune Marcel Ciolacu.

_______________________________________________________________________________

Președintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, potrivit Administrației Prezidențiale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;

Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Negocieri eșuate

Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor.

Deputatul USR Tudor Pop susține că PNL vrea pozițiile cheie în guvern și legislativ. „A luat 25% la alegeri și are pretenții de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate pozițiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a spus partamentarul.

„Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun și nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figurație pe lângă Ludovic Orban. Și vom respecta acest mandat”, a scris duminică pe Facebook deputatul Tudor Pop.

Surse politice, citate de Mediafax, spun că la Cotroceni partidele ar putea merge cu două propuneri de premier, pentru că cele trei partide nu au reuşit să cadă de acord asupra împărţirii funcţiilor de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului.

Liderii celor trei partide au convenit să se vadă marţi, după consultările de la Cotroceni. Potrivit surselor apropiate negocierilor, fiecare partid va merge la discuţiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier, Florin Cîţu din partea PNL şi Dacian Cioloş, susţinut de USR-PLUS.

Cele trei partide au plecat de la Vila Lac 1 cu un acord să nu accepte traseismul politic pentru a-şi completa majoritatea.

Partidul Social-Democrat a ironizat imediat rezultatele negocierilor avute de PNL, USRPLUS și UMDR și spune că „fumul alb anunțat era de fapt de la trabucurile pufăite”.

Reacția a venit după ce Dragoș Pîslaru (USRPLUS) anunța sâmbătă: Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției.

„Se demonstrează că fumul alb anunțat ieri cu mare pompă de reprezentanții CDR 2.0 era, de fapt, de la trabucurile pufăite la negocieri. Oricât de priceput ar fi bucătarul de la Vila Lac 1, foamea de funcții și setea de putere nu s-au stins nici după 2 zile de discuții!”, au scris duminică reprezentanții PSD pe pagina de Facebook a partidului.

PSD va propune pentru a fi desemnat premier pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Ce spune Constituția

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă premierul desemnat nu obține voturile majorității deputaților și senatorilor, procedura se reia, iar șeful statului va desemna un nou premier.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI