Consultări președinte-partide la Cotroceni. Propuneri pentru funcţia de premier: PNL – Ludovic Orban, PSD şi Pro România – Remus Pricopie, USR – Dacian Cioloş

6 februarie 2020, 11:50

Patru partide au venit la Cotroceni cu propuneri de prim-ministru.

PNL merge tot pe mâna lui Ludovic Orban, PSD și Pro România l-au propus pe Remus Pricopie, iar USR pe Dacian Cioloș.

Liderii USR au pledat pentru anticipate, dar s-au oferit să și guverneze împreună cu PNL.

Cei de la UDMR au mai degrabă o problemă cu ordonanța care le dă cetățenilor dreptul să voteze în orice secție, act normativ adoptat în ultima ședință a Cabinetului Orban.

La consultări s-a conturat deja un pol al celor care nu vor anticipate.

______________________

StirileTVR.ro vă prezintă filmul consultărilor de la Palatul Cotroceni

ACTUALIZARE 17.33 Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale: „Noi am expus domniei sale motivele pentru care mai degrabă nu am dori alegeri anticipate şi că vom vota absolut orice propunere ne-o va face președintele ca propunere pentru un prim-ministru”.

ACTUALIZARE 17.00 Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, după consultătile de la Cotroceni, că formaţiunea pe care o conduce îl propune, împreună cu PSD, pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier.

ACTUALIZARE 16.00 ALDE a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Călin Popescu Tăriceanu: I-am spus președintelui că nu suntem în favoarea alegerilor anticipate. ALDE nu a avut o propunere de premier.

ACTUALIZARE 15.20 PMP a ieșit de la consultările cu președintele Iohannis. Emil Pașcan: Susținem reducerea numărului de parlamentari la 300, conform referendumului exprimat de români. Susținem eliminarea pensiilor speciale. Susținem alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Parlamentarii PMP nu au participat la votul pentru moțiunea de cenzură. Considerăm că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom negocia din nou pentru a impune prin OUG alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Pledăm pentru alegeri la termen, dar nu ne ferim de eventuale alegeri anticipate.

ACTUALIZARE 14.35 UDMR  a ieșit de la consultările cu președintele Iohannis. Kelemen Hunor:  Nu avem o propunere pentru funcția de prim ministru. Dacă OUG adoptată marți spre miercuri intră în vigoare, dacă va fi publicată în Monitorul Oficial, atunci trebuie sesizată CCR de către Avocatul Poporului și trebuie să așteptăm clarificări. Modificarea sistemului privind locul unde votează cetățenii, nu se poate accepta. Dacă fiecare votează unde dorește, se bulversează totul. Trebuie clarificată și chestiunea când se pot organiza anticipate. În aceeași zi cu localele, noi zicem că nu e constituțional. Așteptăm desemnarea din partea președintelui și procedura parlamentară. Eu de luni de zile argumentez pentru anticipate.

ACTUALIZARE 14.05 USR a ieșit de la consultările cu președintele. Dan Barna: Susținem alegerile anticipate. Am făcut două cereri, pentru scenariul de care a vorbit președintele. Dacă proiectul anticipatelor nu se va realiza, am solicit ca, indiferent de  premierul desemnat, să ne asigurăm că acesta  va avea, ca punctul 1 în programul de guvernare alegerea primarilor în două tururi. A doua solicitare: ca USR să facă parte din propunerile de guvernare care s-ar face dacă nu avem anticipate. Propunerea de premier a USR este Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 13.30 USR a intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

ACTUALZIARE 13.06 PSD a ieșit de la consultările cu președintele Iohannis. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD: Am venit cu aceeași propunere, domnul Remus Pricopie prim ministru. Din acest moment, decizia aparține președintelui României. Noi ne-am făcut datoria de a apăra democrația, astfel încât legile electorale să nu fie modificate cu atât de puțin timp până la desfășurarea alegerilor.

ACTUALIZARE 12.25 PNL a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Propunerea cu care au mers liberalii la Cotroceni este Ludovic Orban. „Propunerea de premier este în conformitate cu hotărârea Consiliului Naţional, în persoana președintelui partidului, subsemnatul, Ludovic Orban. De asemenea, i-am prezentat preşedintelui decizia Partidului Naţional Liberal de a susţine întrunirea condiţiilor pentru declanşarea alegerilor anticipate”, a declarat Orban.  Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toți partenerii care au fost și sunt alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanșare a alegerilor anticipate, a mai spus Orban.

ACTUALIZARE 12.00 PNL a intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE PSD și Pro România au majoritate în jurul propunerii de premier Remus Pricopie, a declarat președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, înainte de a merge la consultările convocate de șeful statului.

ACTUALIZARE PNL este primul partid care merge la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ludovic Orban va fi propunerea liberalilor pentru a fi nominalizat de președintele Klaus Iohannis. Obiectivul PNL este organizarea alegerilor anticipate, a declarat Ludovic Orban, înaintea consultărilor cu șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură.

Miercuri seara, președintele Iohannis a anunțat că azi la prânz începe consultările cu partidele politice pentru desemnarea unui nou premier, iar seara va anunța deja persoana desemnată.

„Eu am fost și rămân, și v-o spun ca să fie foarte clar, adeptul alegerile anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reușesc să înțeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul PNL. Asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare”, a arătat miercuri seara șeful statului.

Consultările au loc după următorul program:

* Ora 12.00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
* Ora 12.45 – Partidul Social Democrat (PSD);
* Ora 13.30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
* Ora 14.15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
* Ora 15.00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
* Ora 15.45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
* Ora 16.30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
* Ora 17.15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Potrivit Constituţiei, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere în termen de 10 zile de la desemnare votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Conform legii fundamentale, refuzul de a acorda încrederea unui cabinet timp de 60 de zile şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri în acest sens aduce, în principiu, dizolvarea Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite